Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Fotografe legt vast hoe schaamteloos voorbijgangers naar haar lichaam staren

fotografe-voorbijgangers-li.jpg

Fotograaf, kunstenares en artiest Haley Morris-Cafiero (43) merkte dat ze op straat vaak werd aangestaard of nagekeken vanwege haar wat vollere lichaam. Om dit onder de aandacht te brengen, begon ze deze reacties op beeld vast te leggen.

Het maakt niet uit of je klein, groot, dun of dik bent: zodra mensen denken dat je er ‘anders’ uitziet, zullen ze al snel staren. Haley Morris-Cafiero weet daar alles van en ze begon deze momenten te fotograferen. “Ik weet niet wat de mensen in deze foto’s denken. Maar ik heb foto’s gekozen waar je duidelijk ziet dat de personen op de achtergrond me met een kritische, spottende of geïntrigeerde blik bekijken,” vertelt ze.

Wait Watchers

Het project begon ‘per ongeluk’ in 2010, toen Haley haar vakantiefoto’s van Times Square terugkeek. Het viel haar op dat er een man op de achtergrond spottend naar haar keek. “Het idee dat ik kon vastleggen hoe iemand naar me keek vond ik zo fascinerend, dat ik meer wilde zien,” vertelt de fotografe. Daarom begon ze het fotoproject, Wait Watchers genaamd. Hiervoor zette ze zes jaar lang haar camera op publieke plekken neer om de kritische voorbijgangers vast te leggen.

Gesprek losmaken

Met het project wil ze een gesprek losmaken over hoe we onze blik gebruiken om onze mening over anderen te communiceren, schrijft Haley op Instagram. En hoe we onze eigenwaarde vaak laten afhangen van hoe anderen ons zien.

Negatieve reacties

Door het project kreeg de fotografe zoveel negatieve reacties over haar lichaam dat ze inmiddels alweer een nieuw project is gestart, the Bully Pulpit. Hiervoor verkleedt ze zich als haar online pesters en draagt ze kleding met hun gemene reacties erop.

Zelf is de fotografe overigens helemaal niet ontevreden over haar lichaam, en ze is niet van plan er iets aan te veranderen. In het verleden kampte Haley met anorexia, maar ze is blij dat ze haar omvang nu kan inzetten voor haar werk.

Hierboven zie je de foto waar het allemaal mee begon.

Bron | Het AD, The Independent
Beeld | ©Haley Morris-Cafiero

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant