Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Fotograaf Wenda legt tijdens corona bijzondere herinneringen vast met het StayHome project

stayhome-project.jpg

Nu we allemaal thuiszitten springen de mooie initiatieven van Nederlanders uit de grond. Zo ook het StayHome project van fotograaf Wenda Oudshoorn. Met alle extra tijd had ze bedacht om nog steeds te doen wat ze het liefste doet: het vastleggen van bijzondere momenten. Wenda: “Ik hoop mensen een leuke afleiding te bezorgen in deze tijd“.

Wenda gaat met haar zoomlens op pad om mensen een mooie herinnering te geven van deze rare tijd.

StayHome Project

Fotograaf Wenda Oudshoorn heeft ook in deze tijd mensen voor haar lens. Weliswaar in een andere setting dan in haar studio, en te allen tijde op veilige afstand volgens de richtlijnen, maar ze legt nog steeds bijzondere momenten vast. Toen Wenda de narigheid rondom het coronavirus op het nieuws zag, wilde ze graag iets positiefs bijdragen. “Ik heb mijn camera en ik wilde mensen graag opbeuren. In eerste instantie was het de bedoeling om buurtbewoners in het park te fotograferen, maar toen de situatie strenger werd en bleek dat het park niet meer kon, verschoof dit idee naar bij de mensen aan huis te komen.” Zo is dit initiatief ontstaan, zegt de fotograaf. “Met mijn zoomlens lukt het om de afstand te bewaken en schiet ik foto’s van mensen achter het raam, bij de voordeur of op hun balkon.”

Amstelveen

Hoewel het StayHome project in eerste instantie begon voor haar buurtbewoners, heeft Wenda nu ook aanmeldingen in en rondom Amstelveen. “Ik stippel een route uit en ga met de auto langs bij de mensen. Buiten de omliggende dorpen en Amstelveen zelf wordt lastig; dit is qua tijd niet haalbaar voor mij en ook wordt er afgeraden om binnen Nederland veel te gaan reizen. Ik blijf dus in de buurt”.

Positieve reacties

Wenda krijgt veel positieve reacties op haar StayHome project. “De mensen waar ik thuiskom doen al vrolijk en lachend de deur open. Ze vinden het leuk om even een connectie te maken en iets anders te doen dan binnen zitten. Iemand zei dat dit het hoogtepunt van haar dag was en dat ze weer even een reden had om zich op te tutten. Zoiets is natuurlijk leuk om te horen. Het is toch even een afleiding van de hele dag binnen zitten.”

StayHome project

Bijzondere situaties

“De mensen die ik zoal voor de lens heb zijn voornamelijk gezinnen. Het valt mij op dat – ondanks de situatie van het thuiszitten – mensen erg vrolijk zijn. ” Wenda wil de momenten niet te lang maken in verband met de veiligheid, maar ook in korte ontmoetingen maakt ze bijzondere en soms ontroerende situaties mee. “Iedereen heeft weer zijn eigen verhaal nu in deze tijd. Naast gezinnen ontmoet ik ook verschillende alleenstaande mensen, van wie sommige nu extra veel aan hun huisdier hebben. Bijvoorbeeld een meneer met een geadopteerde hond uit Roemenië. Zijn vorige hond was overleden dus hij geniet erg van de tijd die hij nu samen met zijn nieuwe maatje thuis kan zijn.” Wenda komt dus zelfs in deze tijd van isolatie, nog in veel verschillende situaties terecht. Juist dat vindt ze zo leuk aan dit project. “Ik houd van de connecties en op deze manier ontmoet ik veel verschillende mensen.”

StayHome project

Het Rode Kruis

Voor een foto vraagt Wenda een kleine vergoeding, deels voor onkosten en een gedeelte voor het Rode Kruis. Ze wil het bedrag laagdrempelig houden, zodat meer mensen mee kunnen doen aan het StayHome project. “Veel mensen hebben nu minder geld te besteden en hierdoor is het voor de meeste mensen mogelijk. Het is daarom ook geen vervanging van mijn inkomsten, maar ik wilde het inzetten om iets positiefs bij te kunnen dragen. Tegelijkertijd ook het Rode Kruis steunen vond ik een mooi idee en toepasselijk voor dit project”.

Mooie herinnering

“Ik hoop te bereiken dat mensen ondanks de omstandigheden een mooie herinnering hebben van deze rare tijd. Misschien komt er een kleine expositie van de serie wanneer dit achter de rug is. Juist omdat het zo goed het tijdsbeeld weergeeft”, zegt de fotograaf.

“Het is fijn om bezig te kunnen blijven met fotograferen. Mijn opdrachten zijn grotendeels weggevallen en ik heb mijn studio gesloten om de afstand te bewaken. Als het stil valt, merk je wel hoe erg je met fotograferen verweven bent en dat het lastig is om stil te zitten. Een leuke bijkomstigheid van het project is dat er ook opdrachten uit zijn voortgekomen, voor wanneer het weer kan. Ik kijk er erg naar uit mijn werk straks weer gewoon op te kunnen pakken.”

Waardevolle tijden

De fotograaf is zich bewust van deze uitzonderlijke tijd en ziet door haar lens wat het virus nog meer voor impact heeft. “Het zijn toch ook waardevolle tijden voor gezinnen omdat mensen weer met elkaar zijn, je spendeert meer tijd samen. De waarde inzien van het samen zijn, dat vinden de mensen die ik fotografeer ook heel bijzonder. Dat ik hieraan kan bijdragen met mijn foto’s vind ik alleen maar erg fijn.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Eye-D Studios – Wenda Oudshoorn

Ook interessant