Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mag je een foto van koningin Máxima maken als je haar toevallig tegenkomt?

mag-je-een-foto-van-maxima-maken-als-je-haar-toevallig-tegenkomt.jpg

De foto’s van koningin Máxima die je op Margriet.nl voorbij ziet komen, zijn allemaal van beeldbanken en gemaakt tijdens officiële gelegenheden. Maar wat als jij Hare Majesteit op straat tegen het lijf loopt?

Mag je dan met je mobiele telefoon zomaar een foto van haar maken?

Mediacode

Om te voorkomen dat er onrechtmatig kiekjes van de Oranjes de wereld in worden geslingerd, is er sinds 2005 de mediacode. Aanleiding daarvoor was dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima door Privé in hun badkleding gefotografeerd waren en deze beelden vervolgens gepubliceerd werden. Dat werd een rechtszaak en het blad kreeg uiteindelijk een boete van duizenden euro’s. Ook werden er onlangs nog onrechtmatig privéfoto’s van prinses Alexia gedeeld.

Foto mag, maar niet op Facebook

Een fiks geldbedrag om neer te tellen. Hangt zo’n boete jou ook boven het hoofd als je Máxima met je telefoon vastlegt in haar vrije tijd? We kunnen je geruststellen: het koningshuis zal je sparen. Mits je de foto’s niet zonder toestemming op social media deelt. Op de site van het koninklijk huis wordt uitgelegd: ‘Er is geen bezwaar als particulieren of toevallige voorbijgangers voor hun eigen gebruik foto’s maken, ook in privéomstandigheden, zolang deze foto’s maar niet gepubliceerd worden.’

Één uitzondering

Wat als je die foto tóch met je volgers en vrienden online deelt? Dan loop je dus wel de kans om voor de rechter gesleept te worden, want het mag niet. Op jou is dan net zo goed de mediacode van toepassing. Met één uitzondering: als de rechter oordeelt dat er met de foto een bijdrage wordt geleverd aan een publiek debat over een zaak van algemeen belang, mag het. Maar Máxima die vakantie viert is dat nou niet bepaald.

Kortom: neem het risico liever niet. Houd het kiekje lekker voor jezelf. Jij blij, Máxima blij.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Koninklijk Huis, indebuurt.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant