Als je ergens lekker hebt gegeten en de bediening was correct, aardig en vriendelijk, dan is het wel zo netjes om een fooi te geven. Nu weten we wel wat ‘normaal’ is in eigen land, maar hoe zit dat eigenlijk op onze vakantiebestemming?
Volgens etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo staan wij Nederlanders niet bepaald bekend als een gul volk. “Dat komt doordat we zuinig zijn en geen echte regels kennen voor het geven van een fooi. Niet zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar horecapersoneel voor zijn loon afhankelijk is van fooien,’’ vertelt Van Leggelo aan het AD.
Fooi om van te leven
De regels van het geven van een fooi verschillen dan ook flink per land. “In Amerikaanse restaurants staat meestal op de bon of menukaart aangegeven hoeveel fooi er van de gast wordt verwacht. Een ‘tip’ van 20 procent op de rekening is standaard. In grote steden, zoals New York, is dat zelfs 25 procent. Dit omdat de kosten van levensonderhoud in die steden veel hoger zijn,’’ aldus Van Leggelo.
Bij de prijs inbegrepen
In Frankrijk is dit weer anders. Daar is de service vaak bij de prijs inbegrepen, wat betekent dat je geen fooi hoeft te geven. Als de bediening niet is meegerekend, staat er op de bon meestal ‘Service non compris’. Is dat het geval, dan wordt er een fooi van ongeveer 10 procent verwacht.
Opgevat als belediging
En dan heb je ook nog landen waar het geven van een fooi wordt ervaren als een belediging. In landen als Japan, Singapore, China en Vietnam kun je bijvoorbeeld beter geen fooi geven.“Een Vietnamees voelt zich ongemakkelijk als je extra geld geeft,’’ bevestigt Phuong Nguyen van Vietnamees restaurant Kimmade in Utrecht.
Fooi-advies per land
Ben je op vakantie in een van de onderstaande landen, dan kun je het best de volgende ‘fooitarieven’ hanteren.
België
Taxi: het bedrag van de taxirit naar boven afronden
Restaurant: rond 10% van de rekening
Hotel: € 1 per stuks bagage
Gids: wat muntgeld
Duitsland
Taxi: de taxikosten naar boven afronden met € 1
Restaurant: 5 à 10% van het bedrag
Hotel: € 1 per stuks bagage
Gids: geef 10% procent fooi
Frankrijk
Taxi: het bedrag van de taxirit naar boven afronden
Restaurant: 5 à 10% van de rekening
Hotel: € 1 per stuks bagage
Gids: tussen € 2 en € 5
Griekenland
Taxi: de taxikosten naar boven afronden
Restaurant: 10% op het totaalbedrag
Hotel: € 1 per stuks bagage
Gids: tussen € 4 en € 6 per persoon
Italie
Taxi: de taxikosten naar boven afronden met € 1
Restaurant: laat wat muntgeld op tafel achter
Hotel:€ 2 of € 3 voor de bagage
Gids: € 1 of € 2
Spanje
Taxi: de taxikosten naar boven afronden
Restaurant: 5 à 10% van het bedrag
Hotel:€ 1 per stuks bagage
Gids: een fooi is niet nodig
Verenigd Koninkrijk
Taxi: de taxikosten naar boven afronden
Restaurant: 10 à 15% van het bedrag
Hotel: 2 pond per stuks bagage
Gids: niet meer dan 10%
Amerika
Taxi: 20% op de ritprijs
Restaurant: 15 à 20% van het totaalbedrag en 1 dollar voor een drankje aan de bar
Hotel: 1 of 2 dollar per stuks bagage
Gids: 5 tot 10 dollar per persoon