Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Fijnproevers opgelet: dit superlekkere menu wacht op je!

nierstichting-restaurant-driedaagse.jpg

Wie van pure smaken houdt en van culinaire hoogstandjes doet er goed aan alvast 6, 7 en 8 maart vrij te houden. Want dan is het tijd voor de eerste landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse en kun je bij toprestaurants bij je in de buurt terecht voor een fantastisch tasting-menu. Met minder zout én meer smaak.

Margriet samen met de Nierstichting 

Gastronomisch genieten met pure smaken

De Nierstichting helpt je graag je zoutconsumptie te verlagen. Laat je ervan overtuigen hoe lekker pure smaken zijn: tijdens de Restaurant Driedaagse kun je bij topchefs aanschuiven om te proeven van een lunch of diner dat zoutbewust is bereid. In heel Nederland doen toprestaurants mee, sommige hebben zelfs één of meerdere Michelin-sterren of een Gault Millau-aanduiding, de tegenhanger van Michelin. Wat komt er op tafel? Je kunt genieten van een drie tot vijf gangen lunch of diner op basis van verse, pure seizoensproducten. De kosten? Om je een idee te geven: de prijs van voor een driegangenmenu varieert van € 35 tot € 50.

Deze topkoks weten waar ze het over hebben:

Boek snel dit smaakvolle diner (voor twee?)

Loopt het water je al in de mond? Reserveer snel via restaurantdriedaagse.nl. Hier vind je een overzicht van alle deelnemende restaurants bij je in de buurt. Ga je mee? Naar Kaatje bij de Sluis of misschien wel naar De Bokkedoorns? De Nierstichting Restaurant Driedaagse wordt georganiseerd in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Resengo, Vitam, Actify en Scelta.

De ongezouten waarheid

Schrik niet. Bijna elke Nederlander eet te (veel) zout. Gemiddeld krijgen we zo’n 9 gram per dag binnen, terwijl 6 gram eigenlijk beter zou zijn (dat is de aanbevolen dagelijkse maximum hoeveelheid). Per jaar betekent dit dat we per persoon een kilo te veel van het witte goedje binnenkrijgen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Als Nederlanders 6 gram zout zouden eten (in plaats van de huidige 9 gram) dan kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade worden voorkomen over een periode van 10 jaar.

Dat geldt niet alleen voor wie bijvoorbeeld een hoge bloeddruk heeft of een hart- of vaatziekte, het is een risico voor iedereen. Minder zout op het menu helpt schade voorkomen. Soms is dat lastig, omdat je gewend bent aan de smaak én omdat het vaak verwerkt zit in producten (80% van het zout dat je eet, zit in bewerkte producten).

Als je van je nieren houdt

Van 10 tot en met 24 maart organiseert de Nierstichting daarom ook de Zoutchallenge, om je uit te dagen minder zout te eten. Wil jij weer leren om te koken met kruiden om pure smaken te waarderen? Doe mee met de zoutchallenge en ontvang lekkere zoutbewuste recepten. Plus tips om te koken met kruiden.

Zo kun je het volhouden om zoutbewust te eten. Worden je nieren blij van! Enne… als jij mindert met zout, mindert iedereen voor wie je kookt en van wie je houdt. Dus zet ’m op!

Ook interessant