Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Veiligheid boven alles: fietshelm mogelijk verplicht op elektrische fiets

veiligheid-boven-alles-fietshelm-mogelijk-verplicht-op-elektrische-fiets.jpg

Moeten we binnenkort verplicht een fietshelm op als we een stukje rijden op een elektrische fiets? Als het aan het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving ligt wel. Het aantal fietsdoden zou door deze maatregel flink af moeten nemen.

Niet alleen voor mensen met een elektrische fiets zou de fietshelm verplicht worden; ook kinderen onder de twaalf jaar zouden volgens de specialisten veiliger af zijn met hoofdbescherming.

Onderzoek

Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben een studie gedaan naar de effecten van politieke maatregelen op autorijden, openbaar vervoer, milieu en verkeersveiligheid met de doorrekening van kosten en overheidsinvesteringen. In dat onderzoek staat onder andere dat er veel meer fietspaden en fietsenstallingen nodig zijn om woon-werkverkeer op de fiets te bevorderen. Ook betere aansluitingen op het openbaar vervoer zouden het makkelijker maken om de fiets te gebruiken onderweg naar je werkplek.

Lees ook: Zó veel calorieën verbrand je op een elektrische fiets

Fietshelm op elektrische fiets

In datzelfde rapport wordt dus ook het verplichten van een fietshelm voor alle kinderen onder de twaalf jaar en voor gebruikers van een elektrische fiets genoemd. De planbureaus raden de politieke partijen aan om zo’n verbod te overwegen, om de verkeersveiligheid te vergroten.

Minder doden en gewonden

Volgens het rapport zou het verplicht stellen van een helm op een elektrische fiets relatief veel dodelijke slachtoffers besparen, namelijk 45 verkeersdoden. Dit is ongeveer 7 procent van het totale aantal verkeersdoden dat jaarlijks in ons land valt. Ook zou het duizenden ernstige verkeersgewonden voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | De Telegraaf
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant