Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zorgelijk: steeds meer fietsende ouderen komen om in het verkeer

zorgelijk-steeds-meer-fietsende-ouderen-komen-om-in-het-verkeer.jpg

Hoewel het aantal verkeersdoden onder automobilisten de afgelopen twintig jaar flink is afgenomen, is dat onder fietsers een ander verhaal. Het aantal fietsende ouderen dat omkwam in het verkeer (inclusief e-bikes) is in deze periode met maar liefst 68 procent gestegen.

Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. 

Veel ongelukken op de e-bike 

De stijging zou onder andere te maken hebben met het feit dat Nederland meer 70-plussers kent, maar ook doordat ze steeds meer fietsen, mede dankzij de e-bike. “Er zijn steeds meer ouderen en zij blijven door de e-bike ook nog eens langer fietsen. Mensen gaan bovendien harder op een e-bike en leggen meer kilometers af. Dan heb je meer kans op een ongeval,” zo laat Martijn van Es van de Fietsersbond weten in het NOS Radio 1 Journaal.  

Lees ook:
11 tips om valpartijen op een e-bike te voorkomen  

Rijden tegen paaltje of stoeprand 

Volgens van Es vinden er niet eens zoveel ongelukken plaats met een ander voertuig, maar gaat het vooral om eenzijdige ongelukken bij een e-bike: “Dat mensen tegen een paaltje of een stoeprand rijden. En daar wordt eigenlijk nog niet zoveel in geïnvesteerd. Volgens de Fietsersbond is het dan ook belangrijk dat er een veilige fietsinfrastructuur is. “Paaltjes op straat die niet echt nodig zijn, kunnen weg.” 

Stijging in leeftijdscategorie 

Van alle fietsers die vorig jaar omkwamen (119 doden), was 59 procent 70 jaar of ouder. Het aantal fietsdoden schommelde tussen 1999 en 2019 steeds rond de 200 per jaar, dus qua aantallen is er niet per se een stijging te zien. Wél is de gemiddelde leeftijd van de fietsers die zijn omgekomen dus flink gestegen.   

Speciale cursussen 

Om ongelukken te voorkomen en ouderen te laten wennen aan de snelheid van hun e-bike organiseert de Fietsersbond cursussen door het hele land. “Hierdoor raken mensen vertrouwd met hun e-bike. Senioren zijn vaak onwennig op de fiets en juist daardoor gebeuren ongelukken, omdat ze zichzelf niet zeker voelen op een e-bike,” aldus Van Es. 

Bron |NOS
Beeld | iStock 

Margriet Extra 6

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog leesvoer voor op het strand? Of blijf je thuis, maar wil je wel lekker in de vakantiestemming komen? Ga dan snel naar de winkel, waar de nieuwste Margriet Extra op je ligt te wachten. En die staat volledig in het teken van: Zomer! Ook online te bestellen zonder verzendkosten via deze link.

Ook interessant