Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Feestje? ‘Maak afspraken met jezelf’

hoeveel-pijn-doet-een-maand-zonder-wijn.jpg

Op een feestje ligt vaak veel verleiding op de loer. Het helpt om van tevoren afspraken met jezelf te maken, weet diëtiste Ukie Harkema. Dan kun je gewoon wat lekkers nemen én blijven afvallen.

Ukie: “Als je het moeilijk vindt om op feestjes niet teveel te snoepen of alcohol te drinken, dan is het verstandig om van tevoren afspraken met jezelf te maken. Zo gun je jezelf iets lekkers wat je al een tijdje niet gehad hebt, zonder het afvallen te onderbreken. Kortom: je houdt zelf de regie in handen!”

Wat vind je het lekkerst?

Maar voordat je een afspraak met jezelf maakt, moet je eerst weten wat je het lekkerst vindt. Ben je bijvoorbeeld dol op zoet gebak, of ben je meer van de hartige hapjes? Of wil je juist wijn drinken? Maak op basis hiervan je plan. Bijvoorbeeld: ik neem wel een gebakje omdat ze altijd van die heerlijke eigengemaakte appeltaart heeft, daarnaast drink ik water en neem ik drie hartige hapjes die ik écht lekker vind, zoals een bitterbal of een toastje met brie.

Een andere afspraak zou kunnen zijn: ik neem geen gebak, maar drink wel twee glazen wijn en neem twee hartige hapjes.

Nog meer tips voor verjaardagen:

– Ga niet dicht bij de lekkere hapjes zitten.

– Praat niet over afvallen. Snij het onderwerp dus zelf niet aan en maak je gewicht ook geen gespreksonderwerp. Om te bedanken voor een gebakje kun je beter niet zeggen dat je niks neemt omdat je aan het afvallen bent, maar bijvoorbeeld zeggen: ‘Nee dank je, het ziet er heerlijk uit, maar ik heb net gegeten en heb daardoor geen trek’.

– Wordt er toch gesproken over afvallen? Laat je dan niet ontmoedigen door verhalen van mensen die in één week vier kilo kwijtraakten met een bijzonder dieet. De meeste van deze mensen komen na verloop van tijd gewoon weer aan, omdat ze niet in staat zijn om de rest van hun leven zo’n streng dieet te volgen.

ukieOver Ukie

Ukie Harkema is ruim dertig jaar diëtiste. ‘Beter door eten’ is haar motto. In haar coaching naar een gezonder eetpatroon staat niet de hoeveelheid eten, maar de smaak, het moment en de kwaliteit voorop. Ukie heeft samen met een collega een eigen praktijk in de provincie Utrecht.

Ook interessant