Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het wordt steeds kouder: kunnen we schaatsen in februari?

vrouw-in-de-winter.jpg

Gaan we een echte winter met sneeuw en ijs nog meemaken dit jaar? Misschien wel. De kans op stevig winters weer wordt steeds groter. Het lijkt er zelfs op dat een bijzonder fenomeen ervoor kan zorgen dat we in de maand februari kunnen schaatsen.

Een laatste poging van de winter zit er dan ook echt aan te komen.

Koude temperaturen

”Er zou zomaar geschaatst kunnen worden”, zegt oud-weerman Frans Schrader tegen De Telegraaf. Meteorologische modellen tonen namelijk aan dat de kans op extreme kou vanaf volgende week toeneemt door een bijzonder fenomeen boven de Noordpool. Dit fenomeen wordt een splijtende polair vortex genoemd en zorgt er voor dat de koude lucht boven de Noordpool is opgewarmd van -70 naar -20. De uitstroom van deze koude lucht komt onze kant op, doordat de poel van lucht is gespleten.

Lees ook
Heeft een hond het koud in de winter en wat kun je daartegen doen?

Winterse buien

Overdag kan het nog altijd 3 tot 5 graden worden, maar door de wind vanuit het oosten ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. In de nacht liggen de temperaturen dichtbij het vriespunt, waardoor je maar beter voorbereid kunt zijn op bevroren autoramen.

We zullen het moeten afwachten, maar steeds meer rekenmodellen wijzen in de richting van extreem koude scenario’s. Als er in de tweede week van februari een hogedrukgebied ontstaat van Scandinavië tot Groenland, wordt het winterse weer onze kant opgeduwd. Heeft het koude weer dan ook daadwerkelijk echt toegeslagen, dan zijn de kansen aanzienlijk dat het ook deze week in februari goed koud blijft en we wellicht kunnen schaatsen op natuurijs. Het lijkt er hoe dan ook op dat de winter in februari een poging gaat doen om er alsnog iets van te maken met veel regen, hagel en natte sneeuw.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Weer.nl, Telegraaf.nl
Beeld | Getty Images

M05

Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant