Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo check je veilig of jouw gegevens in het Facebook-datalek zitten

facebook-datalek.jpg

Mocht je het gemist hebben: de gegevens van miljoenen mensen liggen op straat door een groot datalek bij Facebook. Benieuwd of die van jou ertussen zitten? Dat check je met déze veilige tools.

En is het bingo, dan kun je het best goed oppassen.

Datalek Facebook

Het grote datalek bij Facebook haalt momenteel het nieuws, terwijl het een relatief oud lek is. Al sinds 2019 is het bekend dat deze database van Facebook-gegevens in handen van kwaadwillende hackers is gekomen. Maar nu wordt die database ook gratis aangeboden, waardoor de gegevens dus nog verder verspreid worden.

Naam, woonplaats, werkgever, relatiestatus, telefoonnummer: via Facebook kunnen hackers achter nogal persoonlijke gegevens van je komen. Een groot bestand met die gegevens van maar liefst 533 miljoen Facebook-gebruikers van over de hele wereld, circuleert op internet. Inclusief de gegevens van 5,4 miljoen Nederlanders. Dat is nogal wat. De kans bestaat dus zeker dat ook jouw Facebook-gegevens nu openbaar zijn.

Gevolgen

Nou maak je je qua datalekken misschien voornamelijk zorgen om gegevens als wachtwoorden en BSN-nummers. Die zijn bij dit Facebook-datalek níet op straat komen te liggen. Maar via je 06-nummer kunnen hackers ook behoorlijk wat schade aanrichten. We hebben al vaker geschreven over WhatsApp-fraude, waarmee zo’n hacker flink buit kan maken. Pas dus op voor dat soort oplichting en rare telefoontjes. Vetrouw je het niet, hang dan op – zeker als het over geldzaken gaat.

Lees ook:
Hoe zorg je dat je veilig bent online? Deze tech-expert legt het uit

Zijn mijn gegevens gelekt?

Wil je weten of jouw Facebook-gegevens in het datalek-bestand zitten? Check dit dan via veilige sites, waarvan de bouwers betrouwbaar zijn en niks doen met je gegevens. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Nederlandse Facebook Leak Checker (ontwikkelt door tech-expert Joost Schuttelaar), waar je alleen je voor- en achternaam hoeft in te vullen. Of door je 06-nummer in te vullen op benikerbij.nl (ontwikkeld door security analyst Martijn Luyckx en ethische hacker Inti De Ceukelaire).

Als je weet dat jouw gegevens inderdaad in het bestand staan, kun je je familie en vrienden extra waarschuwen voor eventuele vage appjes met geldverzoeken. Maar kijk andersom dus ook uit de komende tijd.

Bron | RTL Nieuws, de Volkskrant
Beeld | Getty

Ook interessant