Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Om déze reden moet je vandaag langer wachten tot je pannetje water kookt

om-deze-reden-moet-je-vandaag-langer-wachten-tot-je-pannetje-water-kookt.jpg

Er is je waarschijnlijk niets bijzonders opgevallen toen je vanochtend de deur uitstapte. Toch was er iets aan de hand. Er is vandaag bijna een weerrecord gesneuveld. Op verschillende plekken in het land is namelijk een extreem hoge luchtdruk gemeten.

Lucht is vrij licht. Zo weegt 1 liter lucht ongeveer 1,3 gram. Maar de gehele dampkring bestaat uit zoveel lucht dat het behoorlijk wat druk uitoefent op de aarde.

Verschillen in luchtdruk

Gemiddeld ligt de waarde van luchtdruk tussen de 940 tot 1060 hPa. Onder andere door verschil in temperaturen kan de luchtdruk toenemen. Wereldwijd staat het luchtdrukrecord op 1084,4 hPa en vandaag werd in ons land 1048 hPa gehaald. Hoewel dit voor ons land erg hoog is, is het record nog niet gesneuveld. Deze werd op 26 januari 1932 gemeten in De Bilt. Toen gaf de barometer 1050,0 hPa aan.

Klachten door hoge luchtdruk

Verschil in luchtdruk kan soms zorgen voor klachten. Dit is vooral het geval wanneer de luchtdruk enorm daalt, bijvoorbeeld tijdens een vlucht. Ook een extreem hoge druk kan zorgen voor symptomen. “Er zijn geluiden dat zo’n extreem hoge luchtdruk kan leiden tot hoofdpijn”, vertelt Raymond Klaassen van Weerplaza. Al is de kans dat je hier hinder van ondervindt heel klein. “Dat zou dan bij hypergevoelige mensen het geval zijn.”

Pannetje water laten koken

Eén van de voornaamste dingen waar je de hoge luchtdruk van vandaag aan kunt merken is wanneer je voor het avondeten een pannetje water aan de kook wilt brengen. “Het is zo dat bij een luchtdruk van 1050hPa je een graadje meer nodig hebt om water te laten koken. Dat gebeurt dan ‘pas’ bij 101 graden Celsius”, legt de weerman uit. Daarnaast kunnen ook professionele sporters hinder ondervinden vaan hoge luchtdruk. “De kans op snelheidsrecords is bij een hoge luchtdruk een stuk kleiner, omdat de weerstand hoger is.” Al zal de amateursporter hier niks van merken. “Het gaat dan om honderdsten of duizendsten van een seconde.”

Lees ook

We leven gemiddeld zes jaar langer door minder luchtvervuiling

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant