Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kabinet bereidt zich serieus voor op twee extra prikken tegen het coronavirus

extra-prikken-corona.jpg

Het kabinet bereidt zich er serieus op voor dat volgend jaar nog eens twee extra prikken nodig zijn tegen corona. Voor iedereen die wil, dus niet alleen de meest kwetsbare. Dit blijkt uit de gepresenteerde begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Daarin staat 134 miljoen euro gereserveerd voor ‘het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken)’, zo meldt NRC.

Extra prikken tegen corona

Er wordt al langere tijd gesproken over een zogenoemd boostervaccin, aangezien de werking van het coronavaccin na verloop van tijd afneemt. Maar dat het ministerie zich zo voorbereidt op een derde en zelfs vierde coronaprik voor de héle bevolking (tenminste, voor wie wil) in 2022, is nieuws. Het fijne is er verder nog niet over bekend. Het ministerie benadrukt alleen wel dat het dus nog niet zeker is of opnieuw inenten überhaupt noodzakelijk gaat zijn. Dat is ‘afhankelijk van het beschermings- en besmettingsniveau’, laat een woordvoerder weten. In de begroting gaat het ministerie dus uit van het maximale scenario. Dit houdt in dat er veel geld beschikbaar moet komen voor de GGD’s.

Lees ook:
Honderdduizenden extra griepprikken besteld: waarom die juist ook na coronavaccin belangrijk blijven

Kwetsbare groepen

Vanaf komende maand komt een kleine groep kwetsbare mensen in elk geval al wel in aanmerking voor een derde prik, op advies van de Gezondheidsraad. Dit gaat om mensen met een ernstige afweerstoornis, voor wie de eerste twee vaccinaties onvoldoende bescherming geven tegen het coronavirus. In andere landen in Europa, zoals België, Duitsland en Frankrijk, wordt al een derde prik gegeven aan 65-plussers en andere kwetsbare groepen. In Israël wordt een derde prik zelfs al aan de gehele bevolking aangeboden. Of Nederland hetzelfde gaat doen, is dus nog niet helemaal duidelijk, maar wordt wel serieus overwogen.

Ga jij de extra coronaprikken nemen als het ministerie dit nodig acht?

Bron | NRC
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant