Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó veel ben je deze winter extra kwijt aan stookkosten door thuiswerken

zo-veel-ben-je-deze-winter-extra-kwijt-aan-stookkosten-door-thuiswerken.jpg

Omdat het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken nog steeds geldt, is de kans groot dat we deze winter grotendeels thuis zullen werken. Dit betekent dat de verwarming waarschijnlijk ook wat vaker aan staat en dat brengt natuurlijk weer extra stookkosten met zich mee.

Maar hoeveel zal je deze winter ongeveer extra kwijt zijn aan stookkosten? Wij leggen het je hier uit.

Flinke stijging in vergelijking met vorig jaar

De onafhankelijke vergelijkingssite Independer berekende voor de krant Stentor dat huishoudens gemiddeld 73 tot 155 euro meer kwijt zijn aan gas dan in een ‘normaal’ jaar. Om tot deze conclusie te komen nam Independer de gegevens van netbeheerder Liander onder de loep, waarna de site tot de conclusie kwam dat huishoudens in de periode van 1 oktober tot 1 april gemiddeld 9,3 procent meer gaan besteden aan energie voor verwarming in vergelijking met vorig jaar.

Lees ook: We moeten weer thuiswerken: zó doe je dat gezond

Berekening

“De meeste huishoudens hebben normaal gesproken een piekbelasting in de ochtend en de avond,” zo vertelt Joris Kerkhof van Independer tegen De Stentor. “We zijn uitgegaan van een huishouden dat bij normaal werk overdag niet thuis is en in de nieuwe situatie de hele dag. Dan is er nog maar één piekmoment, namelijk in de ochtend. Het huis warm houden kost immers minder energie dan het huis verwarmen als het nog koud is. Vanwege de tijdsduur dat de verwarming aan staat, kom je echter toch op 9,3 procent meer energie voor verwarming uit.”

Overzicht van extra stookkosten

De gemiddelde extra verwarmingskosten in de periode oktober 2020 t/m maart 2021 komen ongeveer hier op uit:

  • Normaal 100 euro per maand: 73 euro extra
  • Normaal 140 euro per maand: 103 euro extra
  • Normaal 180 euro per maand: 133 euro extra
  • Normaal 210 euro per maand: 155 euro extra

Hoe hoog je energierekening uiteindelijk uitvalt is wel moeilijk te voorspellen. Dit is namelijk niet alleen afhankelijk van hoeveel je stookt maar ook hoe warm je de verwarming zet en hoe lang je bijvoorbeeld doucht. Eén ding is volgens Independer wel zeker, en dat is dat het thuiswerken voor een hogere energierekening zal zorgen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Radar
Beeld | iStock

Ook interessant