Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Van de vloer kun je eten. Maar hoe zit het met de rest van het huis?

five-second-rule.jpg

De omstreden  ‘vijfsecondenregel’ staat de laatste tijd weer in de belangstelling. Als je eten laat vallen en je raapt het binnen vijf seconden op, kun je het nog eten, is de strekking van deze regel. Het idee hierachter is dat bacteriën binnen vijf seconden nog geen contact hebben gemaakt met het eten dat op de vloer is gevallen. Leuk dat we ons zorgen maken over bacteriën op de vloer. Alleen zijn er in huis veel plekken die een stuk gevaarlijker zijn.

Voor de duidelijkheid; de vijfsecondenregel is al ontkracht. Uit onderzoek blijkt dat bacteriën meteen in contact kunnen komen met het voedsel dat je laat vallen. Iets binnen vijf seconden oprapen voorkomt dit niet. Volgens diezelfde onderzoekers is dat geen reden om je zorgen te maken over je gezondheid. In een huis dat geregeld wordt schoongemaakt, kan eten van de vloer in principe geen kwaad.

Vieze oppervlaktes
Als je kijkt hoe vies je keukenvloer is vergeleken met andere plekken en oppervlaktes in je huis, valt het reuze mee. In 1998 deed de Amerikaan Charles Gerba een onderzoek naar de effectiviteit van schoonmaakproducten. Om dit te kunnen bepalen, heeft hij eerst het aantal bacteriekolonies op alle oppervlaktes in een gemiddeld huis gemeten. Hij kwam tot de conclusie dat de keukenvloer gemiddeld 2,75 kolonies bacteriën bevat per square inch, oftewel 6,5 vierkante centimeter. Niet heel lekker, zou je zeggen. Maar wacht tot je het vergelijkt met de rest van de keuken. Het handvat van je koelkast bevat gemiddeld 5,37 bacterie-kolonies en het aanrecht 5,75 kolonies.

Bah, badkamer
Het aantal bacteriën op de toiletbril boezemt veel mensen de meeste angst in. Maar met 0,68 kolonies is die bril niet eens zo vies. De ‘doorspoelknop’ spant de kroon met 34,65 bacteriekolonies, gevolgd door de kraan met 15,84 kolonies en het blad bij de wasbak met 1,32 kolonies. Plekken die door veel mensen worden aangeraakt worden vies, en vaak denken we er niet aan deze plekken schoon te maken. Van het toilet en de vloer weten we dat ze vies worden, dus maken we ze vaker schoon.

Vuil buitenshuis
Dan zijn er nog de dingen die vies worden en waar je nooit over nadenkt. Uit ander onderzoek blijkt dat 95% van de telefoons van mensen die in de gezondheidszorg werken, nosocomiale bacteriën bevatten. Dit betekent dat zij deze bacteriën oplopen in het ziekenhuis, en dat ze vervolgens worden overgedragen op mobiele telefoons. En wat dacht je van geld? De munten en biljetten die je bij je hebt, zijn al door veel mensenhanden gegaan. Het resultaat is dat 94%van het geld dat in omloop is, wordt bewoond door bacteriën.

Het vuilste van alles
Tot slot: het sponsje of vaatdoekje in de keuken. Dat wordt vaak gebruikt en (bijna) nooit schoongemaakt. Volgens Gerba bevatten doekjes en sponsjes gemiddeld zo’n 20 miljoen bacteriën per square inch. We kunnen na al deze viezigheid in elk geval tot twee conclusies komen. Ten eerste werkt ons immuunsysteem waarschijnlijk behoorlijk goed. Ten tweede is het verstandig je handen te wassen voordat je gaat eten, ook al denk je dat je niks vuils hebt aangeraakt.

Geen reden tot paniek, bacteriën zijn nu eenmaal overal. Je kunt zelf zorgen dat je huis schoon is door ook af en toe de plekken schoon te maken die in dit artikel worden genoemd. Kom je van buiten, was dan je handen als je binnenkomt of voordat je gaat eten. Zo voorkom je voor een groot deel dat je bacteriën verder verspreidt.

Bron: www.nytimes.com

Zo maak je makkelijk je fornuis schoon:

 

Lees ook:

Je keuken schoonmaken of desinfecteren?

Frituurpan schoonmaken? Dit is de snelle manier!

Rotklusje? De afzuigkap schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!

Ook interessant