Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Epidemiologen luiden noodklok: coronavaccins mogelijk binnen jaar uitgewerkt

epidemiologen-coronavaccins-mogelijk-binnen-jaar-uitgewerkt-margriet.jpg

Hoewel er in veel landen momenteel volop gevaccineerd wordt, zijn er ook nog genoeg landen waar tot nu toe nauwelijks gevaccineerd is. En dat is niet zonder gevolgen: volgens epidemiologen kunnen er hierdoor vaccinresistente mutaties optreden, die ervoor kunnen zorgen dat coronavaccins al binnen een jaar zijn uitgewerkt.

Epidemiologen uit 28 landen luiden dan ook de noodklok, zo blijkt uit een enquete van People’s Vaccine Alliance, een maatschappelijke organisatie, waar onder andere Oxfam Novib en Amnesty International deel van uitmaken.

Coronavaccins al binnen jaar niet meer effectief

De organisatie heeft 76 epidemiologen uit 28 landen vragen gesteld over de coronacrisis en de antwoorden die zij kregen waren niet bepaald geruststellend. Zo vreest een derde van deze epidemiologen dat het coronavirus zodanig muteert, dat de meeste huidige coronavaccins al binnen één jaar niet meer effectief zullen zijn. In het huidige tempo zal slechts tien procent van de mensen in de meeste arme landen volgend jaar gevaccineerd worden.

Delen van patenten

De People’s Vaccine Alliance roept overheden dan ook op om van coronavaccins ‘een publiek goed’ te maken (dus dat het voor iedereen toegankelijk is). Een groot deel van de epidemiologen denkt bijvoorbeeld dat het al heel erg zou helpen als patenten worden gedeeld. De Nederlandse epidemioloog Amrish Baidjoe is het met de organisatie eens. “Ondanks beloftes die gedaan zijn, is er van het eerlijk verdelen van vaccins nog niets terecht gekomen,” zo vertelt hij aan RTL Nieuws. “Als we ons in het westen kunnen vaccineren, maar in armere landen niet, dan hebben we wereldwijd een probleem,” zo legt hij uit. “Het opschalen van de productie van coronavaccins is nu essentieel en daarvoor zouden farmaceuten hun patenten en kennis moeten delen.”

Lees ook: Waarom sneltesten volgens het RIVM kunnen leiden tot méér coronabesmettingen

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant