Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Dit is de reden dat Engeland en Amerika veel sneller vaccineren

engeland-en-amerika-vaccineren-veel-sneller.jpg

Op het gebied van vaccineren ligt het tempo van ons kleine kikkerlandje een stuk lager dan dat van Amerika en Engeland. In Nederland gaat het om 14 prikken per 100 inwoners, terwijl het vaccineren in Amerika met 44 prikken en in Engeland zelfs 50 prikken, veel sneller gaat. Hierdoor komt dat. 

Door het hoge priktempo in Engeland zijn deze week de coronamaatregelen al deels versoepeld. 

Sneller vaccineren

Dat Engeland en Amerika veel sneller vaccineren dan in Nederland en veel andere Europese landen heeft met twee factoren te maken: de inkoop van vaccins en het opschalen van het priktempo. Amerika-correspondent Erik Mouthaan van het RTL Nieuws vertelt dat in Amerika het gevoel heerst dat Europa ‘de bal heeft laten vallen’ en dat er geen haast wordt gemaakt met vaccineren. Volgens Mouthaan wordt daar hoofdschuddend over gesproken. Maar wat kunnen we dan van dat snelle tempo van Engeland en Amerika leren? 

Inkoop van vaccins

Allereerst is de inkoop van de vaccins in Engeland en Amerika beter gegaan dan in Europa. De Europese Commissie heeft al eerder aangegeven dat er bij de inkoop fouten zijn gemaakt. Volgens correspondent Anne Saenen in Engeland is er daar sprake van een soort vaccinatienationalisme. Het AstraZeneca-vaccin komt van de Universiteit van Oxford en de Britten kregen uiteindelijk sneller een contract met de farmaceut dan de EU. Daar wordt volop gevaccineerd met het AstraZenenca-vaccin, terwijl hier vaak problemen zijn met de levering. 

Ook in Amerika werd flink ingekocht. Oud-president Donald Trump was er vroeg bij en bestelde heel snel een enorme voorraad van het Pfizer-vaccin, nog voordat ze in het land wisten of het wel zou werken. Ook hebben ze al 30 miljoen doses AstraZeneca opgekocht, terwijl dit nog niet in Amerika is goedgekeurd. 

Lees ook: ‘Vaccin kan óók helpen bij mensen met langdurige coronaklachten’

Opschalen van het priktempo

Daarnaast gaat vaccineren in Engeland en Amerika veel sneller, omdat ze het priktempo flink hebben opgeschaald. Zo wordt er in Amerika ook ’s nachts en in de weekenden door geprikt. Daar kun je zelfs al bij 17.000 apotheken een vaccinatie krijgen. Ook in Engeland worden onder andere grote kathedralen en supermarktafdelingen die nu dicht zijn omgetoverd tot priklocaties om het tempo op te krikken. Volgens Saenen heerst er een nationalistisch gevoel van ‘we moeten deze vijand verslaan’ en ‘het land staat erachter’. Het wordt daar echt als een bevrijding gezien.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant