Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Met iemand anders in de buurt ben je kalmer in stressvolle situaties

als-je-enge-geluiden-hoort-ben-je-kalmer-met-iemand-anders-in-de-buurt.jpg

Een horrorfilm, geschreeuw of voetstappen achter je als je een donker steegje in loopt; sommige geluiden kunnen je meteen een onaangenaam gevoel geven. Als een ander mens in de buurt is, ervaar je die angstgevoelens minder erg.

Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in de Journal Proceedings of the Royal Society B: Biological Science.

Enge geluiden

Voor het onderzoek lieten Duitse wetenschappers vrouwen luisteren naar geluiden die als eng ervaren werden, zoals geschreeuw. Ook beluisterden ze ‘neutrale’ geluiden zoals opspattend water. Tijdens het luisteren werd de reactie van de vrouwen gemeten via hun huid.

Meetbaar via de huid

Als je bang bent is dat via je huid te merken, omdat je meer zweet als je bang bent. Het zout in ons zweet is elektrisch geleidend, en daardoor meetbaar. De onderzoekers keken ook wat voor effect het had als er een ander persoon in dezelfde ruimte was als de vrouwen terwijl de geluiden werden afgespeeld. Ze bleken dan minder bang te zijn, ook als die persoon een vreemde was of niet per se steun bood.

Nog meer onderzoeken

Een van de onderzoekers, Grit Hein, legt uit dat de vrouwen ervan uitgingen dat de andere persoon niet bang was. Daar werden ze zelf rustiger van. Omdat deze studie alleen met vrouwen is gedaan, willen de onderzoekers nog meer experimenten doen met mensen van beide geslachten. Hiermee kunnen ze testen of er nog verschil zit in de aanwezigheid van een man op een vrouw en andersom.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant