Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Elke (18): ‘Ouders moeten hun kind beschermen tegen de ‘perfecte’ levens op Instagram’

l0.jpg

Elke Lale van Achterberg (18), student specialist mode/maatkleding, wereldkampioen rolstoelschermen (jeugd) én model en gasthoofdredacteur van dit nummer brak in 2011 haar teen. Ze kreeg dag en nacht zenuwpijn en belandde in een rolstoel.

Op school werd ze vervolgens gepest. Ze is toen een periode erg depressief geweest. Tot ze drie jaar geleden haar onderbeen liet amputeren en met rolstoelschermen begon.

‘Mijn prothese is altijd zichtbaar’

“Mijn prothese is vrijwel altijd zichtbaar, want ik draag veel korte rokjes en broekjes. Ik krijg vaak vervelende opmerkingen als: ‘Hoe durf je zo over straat te lopen?’ en ‘Het is choquerend voor je medemens.’ In de trein hoorde ik laatst iemand zeggen: ‘Als ik zo’n been had, zou ik het bedekken.’ Of je nu een been van vlees en bloed hebt of een prothese, de functie is lopen. Ik schaam me totaal niet voor wie ik ben. Ieder mens is immers mooi. Of je nu lang, dik of dun bent en een lichte of donkere huidskleur hebt.”

Inspireren en motiveren

“Op Instagram zie je ontzettend veel supermodellen. Dan is het heel moeilijk om sterk te blijven, om niet onzeker te worden. In deze harde maatschappij moet echt iets veranderen. Ik vind dat ouders hun kinderen moeten beschermen tegen die ‘perfecte’ lijven en levens op Instagram, maar meestal zitten ze zelf ook voortdurend op social media. Het bizar is toch bizar dat we in 2018 termen als body positivity en diversiteit nodig hebben. Ik heb ook een hekel aan het woord bodyshaming, want het heeft een negatieve lading en ik houd niet van negativiteit. Natuurlijk zijn er dagen waarop ik baal omdat ik alleen maar platte schoenen kan dragen, maar ik probeer positief te blijven, wat er ook gebeurt. Ik vind het leuk om anderen te inspireren en te motiveren. Ik zeg altijd: ‘Durf te zijn wie je wilt zijn en als je dat bent, mag je jezelf een echte schoonheid noemen.’”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie | Iris Planting
Tekst | Nadine Ancher

Dit interview verscheen eerder in Margriet 2018-46. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Margriet 80 jaar Cover

 

 

 

 

 

 

 

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant