Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Eindelijk erkenning: doodgeboren kindjes worden voortaan geregistreerd

doodgeboren-kind.jpg

Kinderen die dood ter wereld komen, kunnen vanaf nu officieel worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Hiermee krijgen doodgeborenen eindelijk de bestaansrecht die ze verdienen.

Voor ouders van doodgeboren kindjes komt de wetwijziging van de Basisregistratie personen (BRP) als een opluchting. Voorheen bestonden doodgeborenen namelijk formeel gezien niet, tot groot (bijkomend) verdriet van de ouders.

Lage inschatting

Het kabinet verwacht dat jaarlijks 550 ouders hun doodgeboren kind zullen aangeven. Stille Levens, het kenniscentrum voor babysterfte, noemt dit een lage inschatting. Volgens de recentste cijfers uit 2016 stierven ruim achthonderd baby’s na een zwangerschap van 22 weken of meer.

Ook na miskraam

Door de wetswijziging kunnen voortaan álle doodgeborenen worden aangegeven, onafhankelijk van de duur van de zwangerschap. Dit betekent dat het theoretisch gezien ook mogelijk is om na een miskraam in de eerste vier maanden van de zwangerschap het kind te laten registreren.

Benodigde papieren

“Daarvoor is wel documentatie nodig, een akte van geboorte (levenloos),” legt een woordvoerder van het kenniscentrum uit. Een verklaring van een arts of verloskundige kan eventueel ook voldoende zijn; het is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om dat te bepalen.

Emotioneel

Volgens de woordvoerder is de wijziging een ‘emotioneel ding’. “Dat zagen we toen de petitie online kwam. Het is ongekend dat een petitie in een week tijd 80.000 steunbetuigingen krijgt en nog bijzonderder dat dat tot wetswijziging leidt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |  RTL Nieuws
Foto | iStock

Ook interessant