Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Pas op: de eikenprocessierups is er vroeg bij dit jaar

pas-op-de-eikenprocessierupsen-zijn-er-vroeg-bij-dit-jaar.jpg

Helaas zijn we niet de enige die flink genoten hebben van het mooie weer de afgelopen dagen. Ook de eerste eikenprocessierupsen zijn deze week alweer uit hun eitjes gekropen. Ruim een week eerder dan verwacht, waarschijnlijk door de hoge temperaturen. En dat betekent dat we binnenkort weer goed moeten opletten..

Alleen in 2014 kropen er nóg eerder rupsen uit de eitjes op de eikenbomen, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Eikenprocessierupsen eerder dan anders

Normaal gesproken komen eikenprocessierupsen in de tweede of derde week van april uit hun eieren, maar dit jaar zijn ze door de warme temperaturen een paar dagen eerder. Dat de temperatuur nu juist weer enorm gaat zakken, heeft (helaas) geen invloed op deze dieren. Wel hebben de rupsen momenteel maar weinig te eten, omdat de eikenbomen nog geen bladeren hebben. En door de kale takken zijn de beestjes momenteel kwetsbaarder voor vogels, mieren en spinnen. In veel gemeenten zijn dit jaar zelfs speciale nestkastjes voor mezen aan eikenbomen gehangen, omdat deze vogels veel van de ‘jeukrupsen’ opeten. Het gaat volgens het kenniscentrum nog wel een maand duren voor de eerste bladeren aan de bomen zitten.

Brandharen

Gelukkig hoef je nog niet meteen heel erg uit te kijken, nu de eikenprocessierupsen hun eieren uit zijn gekropen. De eerste weken hebben de rupsjes namelijk nog geen brandharen, die voor die ellendige klachten zorgen. Deze ontwikkelen de eikenprocessierupsen pas tijdens de komende weken, waarna ze deze los gaan laten.

Alvast meer lezen over eikenprocessierupsen?

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant