Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze maatregel moet een eikenprocessierupsplaag in 2020 voorkomen

deze-maatregel-moet-een-eikenprocessierupsplaag-in-2020-voorkomen.jpg

De eikenprocessierups heeft ons met z’n brandhaartjes flink gedwarsboomd deze zomer. Er worden nu al volop plannen gesmeed om dit in 2020 te voorkomen.

Op een heel natuurlijke manier.

Koolmezen en vleermuizen

Veel gemeenten laten de nesten van de nachtvlinder, waarvan de eikenprocessierups de ‘baby’ is, wegzuigen. Maar daarbij worden ook andere dieren die een belangrijke ecologische waarde hebben gedood, zoals de larven van sluipwespen en -vliegen. Bovendien kost het laten wegzuigen best wat geld. En eh, voorkomen is beter dan genezen. Volgens experts is het een veel beter idee om natuurlijke vijanden in te zetten.

Mezen en vleermuizen

Daarom worden er onder meer in Rotterdam nu al kasten opgehangen voor koolmezen, pimpelmezen en vleermuizen. Insecteneters die dól zijn op de eikenprocessierups en nachtvlinder. De eikenprocessierups is zich nu, in augustus, aan het ontpoppen tot nachtvlinder. Een vleermuis vangt rustig tientallen vlinders op een avond. Dus hoe minder vlinders er nu over blijven, hoe minder voortplanting, hoe minder eikenprocessierupsen… en hoe minder ellende voor ons volgend jaar. Misschien is het ook slim om een vogelhuisje in je tuin of op je balkon op te hangen, met de hoop dat kool- of pimpelmezen zich erin zullen nestelen.

Nog even last van brandhaartjes

Tot oktober dit jaar moet je nog rekening houden met last door de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Bij het uitvliegen uit hun nest als nachtvlinder, kunnen er nog wat van die haartjes naar beneden vallen. Heb je jeuk en uitslag? Lees hier dan hoe je de brandhaartjes van je lichaam krijgt.

Citroenen, olijven, sinaasappels  en vijgen uit eigen tuin eten? Deze set van vier mediterrane fruitboompjes koop je nu met 56% korting in de Margriet Shop

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD, gemeente.nu
Beeld | iStock

Ook interessant