Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom de eikenprocessierups nu extra gevaarlijk is voor honden

waarom-de-eikenprocessierups-nu-extra-gevaarlijk-is-voor-honden.jpg

Het is verstandig om de komende tijd éxtra voorzichtig te zijn tijdens het uitlaten van je hond. Waar de eikenprocessierups vorig jaar vooral in bomen zat, kruipt ‘ie dit jaar juist in toenemende mate uit de grond omhoog.

En dat is erg gevaarlijk voor honden: één lik met de tong kan voor hen al fataal zijn.

Eikenprocessierups verstopt tussen onkruid

Eikenprocessierupsexpert Silvia Hellingman waarschuwt hondeneigenaren dan ook om extra goed op te letten. “Rupsen tussen onkruid is erg gevaarlijk voor honden. Die zijn niet direct zichtbaar”, zo vertelt ze aan het AD. Het kenniscentrum Eikenprocessierups, dat onderzoek doet naar het insect, heeft geconstateerd dat dit jaar in ongeveer 30 procent van de eiken in Nederland processierupsen zitten. Een flink verschil met vorig jaar, toen er een percentage van 55 procent werd gemeten.

Lees ook: Zó verwijder je de haren van de eikenprocessierups van je lijf

Overlast

Toch moeten we volgens Hellingman nog niet te vroeg juichen. Uit onderzoek van vorig jaar bleek namelijk dat veel rupsen de grond in kruipen, daar overwinteren en nu weer bovengronds komen. “Nog niet overal zijn ze uit de grond”, zo stelt Hellingman. Volgens haar is er dan ook een ‘reëel risico aanwezig’ dat de overlast toch nog zo groot gaat worden als vorig jaar, toen duizenden mensen met klachten naar de huisarts gingen.

Bloedwonden

De eikenprocessierups, Thaumethopea processionea in het Latijn, is de rups van een nachtvlinder. Een volwassen rups is wit behaard en circa 3 centimeter groot. In juni krijgt de rups zo’n honderdduizend brandhaartjes, die verwaaien en zich in de huid boren. Als honden deze haartjes op hun tong krijgen, kunnen ze enorme bloedwonden ontwikkelen. Volgens Hellingman is het dan ook belangrijk om “beter waakzaam te blijven dan voor verrassingen komen te staan”.

Extra overlast door weersomstandigheden

Helaas kan het onweer van vrijdagavond en de mogelijk harde wind in de komende dagen de overlast van de eikenprocessierups flink doen toenemen. Vorig jaar zagen we dit namelijk ook toen na een stevige storm veel rupsen uit de bomen waren gewaaid. Deze rupsen zochten vervolgens veel lager bij de grond hun toevlucht in bomen en struiken, waardoor mensen veel eerder in aanraking kwamen met de rups.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant