Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom de eikenprocessierups met deze hitte extra gevaarlijk is voor je hond

onderzoekers-hebben-mogelijk-oplossing-voor-eikenprocessierups.jpg

Je hebt vast al veel waarschuwingslinten voor de eikenprocessierups gespot. Maar met deze hitte is het extra oppassen geblazen. 

Jij maar vooral je hond loopt door de hoge temperatuur namelijk extra risico om in aanraking te komen met de brandhaartjes van het insect.

Koelte

Als gevolg van de hitte, kruipen de processierupsen massaal vanaf de boomtoppen naar beneden om de koelte op te zoeken. Daardoor is de kans veel groter dat jij en je hond met de brandhaartjes in aanraking komen. En dat kan heel nare gevolgen hebben.

Blind

“De rupsen gaan nu vaak aan de voet van de boom zitten. Hapt je hond erin, dan heb je een groot probleem,” laat het Wageningse kenniscentrum eikenprocessierups aan het AD weten. De brandhaartjes van de rupsen kunnen namelijk huiduitslag, zwellingen en jeuk veroorzaken, waar je een flinke allergische reactie op kunt krijgen. Afgelopen weekend overleed een pup bijna nadat ‘ie in de rupsen had gehapt en vervolgens bijna z’n tong verloor. “Honden kunnen door de brandharen in hun ogen ook blind worden. Dus mensen moeten echt uitkijken waar ze hun hond laten lopen.”

Brandhaartjes verwijderen

Je doet er goed aan om even een rondje te maken met je hond waar geen eikenbomen staan, of in ieder geval zoveel mogelijk ervandaan te blijven. Denk je dat jij of je hond toch is getroffen? Zo verwijder je de brandhaartjes van je lichaam. Met je hond kun je het best direct naar de dierenarts gaan.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant