Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Reddingsbrigade waarschuwt: ‘Ga niet op eigen houtje een nieuwjaarsduik doen’

reddingsbrigade-ga-niet-op-eigen-houtje-een-nieuwjaarsduik-doen.jpg

Nu de traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen niet doorgaat dit jaar, zou het zomaar kunnen dat sommige mensen besluiten om op eigen houtje alsnog een nieuwjaarsduik te maken. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt echter om dit niet te doen: volgens hen kan zo’n duik voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Dit schrijft de regionale omroep Rijnmond.

Geen beveiliging bij nieuwjaarsduik

Normaal gesproken maken duizenden mensen op 1 januari een nieuwjaarsduik, maar dit jaar gaat dat niet door vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Dit betekent ook dat de beveiliging die normaal gesproken bij de nieuwjaarsduik aanwezig is, er dit jaar niet is. Volgens de reddingsbrigade is dit wel nodig: door de lage temperatuur van het zeewater en de aanwezigheid van gevaarlijke stromingen (muien) zijn de risico’s volgens hen veel te groot.

Lees ook: is zwemmen tijdens corona wel veilig?

Cold shock response en verdrinking

Zo kun je in water dat kouder is dan 15 graden last krijgen van onderkoeling en kramp, wat kan leiden tot verdrinkingen. Daarnaast kunnen mensen ook een zogeheten ‘cold schock response’ krijgen. Hierbij krijgt iemand last van een verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, je adem niet goed in kunnen houden, desoriëntatie en paniek. Als je dus besluit om zo’n duik te maken zet je niet alleen je eigen leven op het spel, maar ook die van de hulpverleners die op zo’n moment moeten uitrukken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NOS, RTL Nieuws
Beeld | Brunopress

Ook interessant