Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó kun je de egel helpen (zodat ‘ie in jouw tuin kan overwinteren)

zo-kun-je-de-egel-helpen-zodat-ie-in-jouw-tuin-kan-overwinteren.jpg

Het is komend weekend alweer tijd voor de Egeltelling. En dat is niet zomaar, want het gaat niet zo goed met de egel. Al sinds midden jaren negentig is de populatie met meer dan de helft afgenomen, onder meer door het verdwijnen van het natuurlijke leefgebied van het dier. Hoe kun jij de egel helpen?

We geven je tips om de egel in jouw tuin te laten overwinteren. Want met de groei van steden en dorpen worden tuinen voor hen steeds belangrijker. 

Egel helpen

Egels laten zich niet vaak overdag zien, want het zijn schemer- en nachtdieren. In de nacht gaat hij op zoek naar voedsel met zijn reuk en gehoor als hulpmiddelen. Met zijn kleine oogjes ziet hij namelijk niet veel. De stekels op zijn rug – een volwassen egel heeft er wel 7000 – zijn er om hem te beschermen.

Het liefst leven egels in parken, dichtbegroeide tuinen en aan randen van bossen. Daar gaat hij op zoek naar onder meer mieren, slakken, rupsen en spinnen. Egels zijn dol op droge, beschutte plekken en kiezen zo’n plek ook graag voor hun winterslaap van eind oktober tot eind april. Als je een egel een plekje wilt bieden in je tuin, laat je de bladeren dus het liefst liggen. Ze vinden het heerlijk om eronder te kruipen, of onder je heg.

In een wild stukje tuin kan de egel eten en rust vinden. Je kunt ‘m ook helpen door katten- of hondenvoer of roerei neer te zetten. Een egel houdt namelijk van vochtig voedsel. Een bakje vers water kan het dier ook gebruiken, maar zet nooit melk neer.

Beschutting bieden

Wat je ook kunt doen, is een egelhuis maken. Dit beschermt het beestje tegen de kou en biedt meteen beschutting. Met de bouwtekening van Natuurmonumenten kun je een egelhuis maken, maar een kistje of mandje is ook een goede optie.

Boswachter Ruben Vermeer van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten stelt dat de egel het bewijs is dat je gave natuur ook gewoon in je achtertuin kunt vinden. “Egels vinden weelderig begroeide tuinen een fijn thuis. Dat geeft ons allemaal een verantwoordelijkheid, want de egel is een wettelijk beschermde diersoort in Nederland. Zie je geen egels in je tuin? Kijk dan eens of egels er wel kunnen komen en of er wel voldoende schuilplekken voor ze zijn.”

Lees ook: Waarom je ‘dode’ egels nóóit moet begraven of weggooien

Egeltelling

Zoals gezegd is komend weekend, op zaterdag 25 en zondag 26 september, de jaarlijkse Egeltelling. Waarom dit zo belangrijk is? Door te zien hoeveel egels er zijn en waar ze zich bevinden kan dit waardevolle informatie opleveren; zo weten we hoe het met de egel gaat in ons land. Dit weekend wordt er speciale aandacht voor gevraagd, maar als je er eentje ziet, kun je dat het hele jaar doorgeven. Zie je komend weekend geen enkele egel in je tuin of daarbuiten? Ook dan kun je dit doorgeven.

Bron | MAX Vandaag, Nature Today, Natuurmonumenten, Egelbescherming.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant