Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het effect van de coronamaatregelen erg moeilijk te meten is

waarom-het-effect-van-de-coronamaatregelen-erg-moeilijk-te-meten-is.jpg

Om een idee te krijgen van het effect van de coronamaatregelen, is het natuurlijk belangrijk om bij te houden hoeveel mensen dagelijks positief op corona testen. Het groeiend aantal commerciële teststraten en tests door bedrijven zorgen er echter voor dat de GGD’s het zicht verliezen op de ontwikkeling van het coronavirus.

Omdat ruim een derde van alle coronatests momenteel niet door de gezondheidsdiensten wordt uitgevoerd en niet alle resultaten bij de GGD’s worden gemeld, is het lastig om een idee te krijgen van de mate van verspreiding, zo meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek.

Veel commerciële tests

Aanbieders van commerciële testen zijn wel degelijk verplicht om positieve testresultaten te melden bij de GGD’s, maar omdat dit nog niet centraal is geregeld verloopt dat momenteel moeizaam. Experts zijn dan ook bang dat er een vertekenend beeld ontstaat van de besmettingscijfers. EenVandaag deed een steekproef onder 137 commerciële testlocaties en schat op basis daarvan dat er bijna 40.000 PCR-tests en 30.000 sneltests worden afgenomen. Daarnaast worden er bij zorgaanbieders en bedrijven die zelf tests afnemen nog eens 100.000 tests per week uitgevoerd. Bij elkaar komt dit neer op zo’n 170.000 tests die ruim een derde vormen van het totaal aantal tests.

Lees ook: Kun je het coronavirus oplopen als je je aan alle regels houdt?

Lastig om effect van coronamaatregelen te meten

Volgens Bert Slagter van het ‘Red Team’ (een onafhankelijke expertgroep gericht op preventie en bestrijding van het coronavirus) maken de commerciële tests het erg lastig om het effect van de coronamaatregelen te meten. Doordat er zoveel buiten beeld wordt getest kan er volgens hem het beeld ontstaan dat de coronamaatregelen werken. Terwijl dit in werkelijkheid komt doordat veel mensen zich buiten de GGD om laten testen. “Zo ga je het effect van de maatregelen overschatten,” aldus Slagter.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant