Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Besmettingsaantallen blijven stijgen: wanneer zien we het effect van de aangescherpte coronamaatregelen?

effect-van-de-coronamaatregelen.jpg

Het aantal besmettingsgevallen van het coronavirus neemt dagelijks nog steeds flink toe. Onlangs leidde dat tot strengere coronamaatregelen, zoals sluiting van horecagelegenheden om 22:00 uur, meer thuiswerken en het dringende advies om in binnenruimten een mondkapje te dragen. Hoelang moeten we wachten om het effect van de aangescherpte maatregelen te zien? 

Het effect van de aangescherpte coronamaatregelen terugzien 

Volgens het RIVM zullen we nog even geduld moeten hebben. Om te zien of de aangescherpte coronamaatregelen het gewenste effect hebben, zullen we nog ongeveer een week moeten wachten. Om nu al conclusies te trekken, is volgens Aura Timen van het RIVM nog te vroeg. Ook Alma Tostmann, epidemioloog in het Radboudumc, legt aan NOS uit dat het effect van de strengere maatregelen, die sinds 28 september van kracht zijn, op z’n vroegst aan het einde van deze week zichtbaar moeten worden voor het aantal nieuwe besmettingen. Nóg een week later zou je dit ook in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames moeten kunnen zien. 

Wachttijd van 9 dagen

De incubatietijd voor het coronavirus is twee tot veertien dagen. De meeste mensen krijgen binnen vijf tot zeven dagen de eerste klachten en laten zich dan pas testen. Meestal wachten mensen eerst ook nog een dag af om te kijken of de klachten afnemen of erger worden en dan is er nog de wachttijd bij de GGD. Al met al ben je volgens Tostmann daardoor ongeveer negen dagen bezig. Vandaar dat het besmettingsaantal niet gelijkloopt met de verscherping van de coronaregels.

Lees ook:
5 zeldzame symptomen van het coronavirus die je waarschijnlijk nog níet kent

Stijgende lijn 

Op dit moment is volgens Tostmann de curve aan besmettingen een steeds steilere, stijgende lijn. Als deze binnenkort niet afvlakt, kun je volgens de epidemioloog stellen dat de aangescherpte coronamaatregelen niet het gewenste effect hebben. Afgelopen week zijn er in totaal 27.482 mensen positief getest op het coronavirus, en dat is een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van de week ervoor. Dit zijn de cijfers die bij het RIVM bekend zijn, maar vermoedelijk ligt het aantal nog hoger. 

Nieuwe coronamaartregelen 

Het is dus nog te vroeg om te beslissen of de aangescherpte coronamaatregelen het gewenste effect bewerkstelligen. Maar, zo zegt Tosmann, mocht die stijgende lijn in de loop van volgende week nog steeds niet afvlakken, dan is het onvermijdelijk dat er aanvullende regels komen. Premier Rutte liet al weten dat het kabinet hier op zijn vroegst volgende week een beslissing over zal nemen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | NOS
Beeld | iStock

De dubbeldikke Margriet 43/44 ligt nu in de winkel!Met deze week: ontroerende interviews over leven met borstkanker, gratis breipatronen, 10 pagina’s puzzelen, een complete mini-thriller en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant