Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Eet dit vaker en je zult misschien beter slapen

waarom-is-op-je-zij-slapen.png

Vergeet warme melk. Een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat vis weleens dé sleutel zou kunnen zijn tot een betere nachtrust.

Dit meldt Time Magazine. Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania hebben ontdekt dat kinderen die vette vis eten beter slapen en beter presteren dan kinderen die dit niet of nauwelijks doen. Mogelijk geldt dit ook voor volwassenen…

Beter slapen en hogere IQ-scores

Voor hun studie keken de onderzoekers naar het eet- en slaapgedrag én de prestaties van ruim vijfhonderd Chinese schoolkinderen. Hieruit bleek dat de kinderen die geregeld vis aten niet alleen beter sliepen, maar óók beter scoorden op IQ-tests. Dit laatste komt volgens de wetenschappers waarschijnlijk weer omdat ze beter uitgerust op de test verschenen dan hun klasgenootjes die minder goed hadden geslapen. Hoe vaker kinderen vis aten, hoe beter ze sliepen en hoe hoger hun IQ-scores werden.

Misschien ook voor volwassenen

Volgens de onderzoekers is de betere nachtrust van de kinderen waarschijnlijk te danken aan de omega 3-vetzuren in vooral vette vis. Hoewel voor het onderzoek alleen naar kinderen is gekeken, is het volgens Adrian Raine, een van de onderzoekers en hoogleraar criminologie en psychiatrie, redelijk om te veronderstellen dat de resultaten ook voor volwassenen kunnen gelden. “Door minstens één keer per week vette vis te eten, zou je je hersenen weleens een groot plezier kunnen doen,” stelt de onderzoeker.

Goed voor hart en bloedvaten

Volgens de Amerikanen is er meer onderzoek nodig om echt te kunnen bewijzen dat het eten van vis tot een betere nachtrust leidt. Maar het kan sowieso geen kwaad om geregeld vis te eten. Zo is wetenschappelijk bewezen dat visvetzuren je hart en bloedvaten beschermen. Het Voedingscentrum adviseert iedereen daarom één keer per week vis op het menu te zetten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarbij hoeft het niet alleen te gaan om verse vis,  diepvries of uit blik is ook prima.

Lees ook

Bekijk ook

Reclame? Dat komt goed uit!

Leuke artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant