Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Eerste warmterecord van 2020 in zicht: woensdag wordt het 13 graden

eerste-warmterecord-van-2020-in-zicht-woensdag-wordt-het-13-graden.jpg

Het zou zomaar kunnen dat we woensdag het eerste warmterecord van 2020 gaan breken. Met temperaturen die oplopen tot zo’n 13 graden is het maar liefst 8 graden warmer dan gebruikelijk in januari.

Het oude warmterecord stamt uit 2011. Toen werd het op 12 graden op 8 januari. “Daar gaan we dus waarschijnlijk iets overheen”, zo voorspelt weerman Jordi Huirne van Weer.nl. “Ook het landelijke warmterecord van 12,9 graden in Westdorpe uit 2007 gaan we waarschijnlijk verbreken.”

Meer warmterecords op komst

Volgens Huirne zegt een dagrecord niet zoveel, maar de verhouding tussen koude- en warmterecords juist wél. “Vorig jaar telden we maar liefst veertien warmterecords tegen één kouderecord. Ook dit jaar zullen in het opwarmende klimaat nog veel meer warmterecords volgen.”

Zachte temperaturen

Dat we de afgelopen weken al te maken hebben gehad met zachte temperaturen heeft alles te maken met de aanvoer van warme lucht vanuit de Canarische Eilanden. Hierdoor heeft het deze winter in De Bilt nog maar acht keer gevroren. Ook is de winter ruim twee graden warmer dan gemiddeld.

Woensdag

Woensdag is het echter extra genieten geblazen. De temperaturen lopen dan verder op, waardoor het in het binnenland zelfs 13 graden kan worden. Ter vergelijking: normaal gesproken is het rond deze tijd van het jaar een graad of 5.

Herfstweer

Ook donderdagnacht daalt de temperatuur nauwelijks en blijft het ruim 10 graden, terwijl de minimumtemperatuur normaal gesproken dan rond het vriespunt ligt. Toch hoeven we niet al op lenteachtig weer te rekenen volgens Huirne: “Woensdag hebben we veel bewolking en perioden met regen. Donderdag kan het nog wat harder regenen, maar in de middag breekt op sommige plaatsen ook de zon door. Wel gaat het stevig waaien. Eerder herfstweer dus.”

Koufront

Mocht je woensdag vrij zijn, kun je maar beter van het lekkere weer gaan genieten. Vanaf donderdag trekt er namelijk weer een koufront over Nederland, waardoor de temperatuur snel daalt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weer.nl
Beeld | iStock

Ook interessant