Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze stad opent binnenkort het eerste vaginamuseum ter wereld

vagina-museum-londen-margriet.jpg

Als er ergens geen taboe op zou moeten heersen, zijn het vagina’s. Onder dat mom wordt er binnenkort een heus vaginamuseum geopend. De eerste ter wereld. 

Dan weten we na een middagje museum alles over de gezondheid onze vagina en vulva.

Na een sex- en penismuseum nu ook een vaginamuseum

In Nederland hebben we het sexmuseum in Amsterdam, dat bezoekers leert over de geschiedenis van porno en erotiek. Maar een vaginamuseum? Nee, dat was er nog niet. Je moet er wel een tripje naar Londen voor boeken. Oprichtster en directeur Florence Schechter besloot in 2017 haar idee door te zetten, nadat ze erachter kwam dat er wél een museum was met een collectie van penissen, maar niet van vagina’s. Florence startte een crowdfundingscampagne en haalde hiermee 50.000 pond op, waarmee ze het museum kon oprichten.

Te beschamend

Volgens Jo’s Trust, een goed doel voor baarmoederhalskanker, vindt meer dan een kwart van de 25- tot 29-jarigen in Groot Brittannië het ‘te beschamend’ om vaginale onderzoeken uit te laten voeren. “Wanneer vrouwen zich schamen voor hun lichaam, wordt het echt moeilijk voor hen om over dingen te praten”, legt Schechter uit. “Het gaat erom dit deel van het lichaam te de-stigmatiseren en eerlijk te zijn over wat het doet.” Het museum zal een speciaal en kindvriendelijk programma aanbieden dat ervoor zorgt dat kinderen en jonge vrouwen zich comfortabel zullen voelen over hun vrouwelijk geslachtsdeel. “Het is een deel van het lichaam dat gevierd moet worden. Het museum is een fantastische manier om de boodschap te verspreiden dat er niets schandelijks of aanstootgevend is aan vagina’s en vulva’s.”

Voor iedereen

Het museum is zeker niet alleen bedoeld voor vrouwen. “Niet iedereen die een vagina heeft is een vrouw en niet elke vrouw heeft een vagina”, legt Schechter uit. Om deze reden is het museum toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst. En de toegang is gratis. Er zullen kunsttentoonstellingen, toneelstukken, workshops en comedy-avonden worden georganiseerd, elk rondom het thema vagina’s. Daarnaast worden er programma’s voor gezinnen en scholen uitgevoerd.

Team van gynaecologen en hulpverleners

Een medisch team van gynaecologen en hulpverleners is betrokken bij het museum. Zij helpen om kennis te verspreiden, vragen te beantwoorden en het bewustzijn van gynaecologische anatomie en gezondheid te vergroten. “Wij geloven dat het museum een ​​enorme aanwinst zal zijn om mensen te helpen er meer open over te praten”, vertelt Dr. Alison Wright, vicepresident van de organisatie.

De eerste tentoonstelling ‘Vagina Myths and How To Fight Them’ zal vanaf de opening op 16 november tot het nieuwe jaar te zien zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | BBC
Beeld | iStock

Ook interessant