Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Meest Gelezen Nieuws

Ook dít subtiele symptoom blijkt bij de omikronvariant van het coronavirus te horen

eerste-subtiele-symptoom-omikronvariant.jpg

De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels dominant in ons land. De symptomen lijken tot nu toe milder. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld last van vermoeidheid en spierpijn. Maar nu blijkt er ook één subtiel symptoom bij een besmetting met de omikronvariant te zijn waar veel mensen als eerst last van hebben. 

We leggen je uit waar je op moet letten. 

Het eerste subtiele symptoom van de omikronvariant 

Volgens Angelique Coetzee, een Zuid-Afrikaanse arts die als een van de eerste de omikronvariant ontdekte, is het eerste subtiele symptoom waar veel mensen bij deze mutatie last van hebben een schorre stem of een schrale keel. Dit is een heel mild symptoom, waardoor je misschien niet direct aan het corona virus denkt. Hierbij kun je ook last hebben van een kriebel in de keel en een droge hoest.

Bij de omikronvariant heb je gemiddeld binnen twee dagen na je besmetting al symptomen, terwijl dit bij de deltavariant nog vijf dagen was. 

Andere symptomen

Naast een droge hoest, en een schrale keel, kriebel in de keel of een schorre stem zijn de andere symptomen die bij de omikronvariant van het coronavirus vaak voorkomen:

  • Extreme vermoeidheid
  • Milde spierpijn/pijnlijk lichaam
  • Nachtelijk zweten

De eerdere belangrijkste symptomen bij voorgaande varianten waren: aanhoudende hoest, koorts en het tijdelijk verlies van geur en smaak. Die lijken bij de omikronvariant dus minder van toepassing te zijn. Toch betekent dat niet dat je bij die eerdere symptomen van andere varianten nu minder waakzaam hoeft te zijn. Ook bij die klachten blijft het belangrijk om je te testen op het virus. Verder is het ook goed om je bij neusverkoudheidsklachten te blijven testen, omdat dat ook nog steeds kan wijzen op een besmetting.

Lees ook: Door déze vijf oorzaken verspreidt de omikronvariant zich zo snel

Testen op de omikronvariant

Hoewel de huidige (zelf)testen de omikronvariant nog wel kunnen opsporen, waarschuwt De Amerikaanse medicijnwaakhond Food and Drug Administration (FDA) dat sneltesten hierbij minder betrouwbaar zijn. Ze zouden mogelijk een verminderde gevoeligheid voor de mutatie hebben, waardoor de kans op een valse negatieve uitslag groter is dan bij eerdere varianten van het coronavirus. Dat betekent niet dat je de sneltesten niet meer kunt gebruiken, maar dat het wel verstandig is om bij typische coronaklachten extra voorzichtig te doen. Ook als je uit de zelftest wel een negatieve uitslag krijgt. 

Vaker testen 

Een sneltest is vooral minder betrouwbaar op de eerste dag dat je klachten krijgt. Dat zou te maken hebben met de incubatietijd. Hierdoor is het moeilijker voor de test om het virus al op dag 1 te detecteren. Doordat de tussenfase bij een besmetting nu korter is, kun je zelfs in de ochtend nog negatief testen en in de avond al positief. Als je dus last hebt van de eerste subtiele symptomen van de omikronvariant, dus een schorre stem of een kriebel in je keel, en je test nog negatief, herhaal de test dan later op de dag en een dag of meerdere dagen daarna nog een keer. Hierdoor is de uitslag betrouwbaarder. Blijf in de tussentijd afstand houden van anderen.

Bron | Metro, FDA, Mirror
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant