Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanaf deze periode kun je de eerste klachten van de eikenprocessierups verwachten

eerste-klachten-eikenprocessierups.jpg

De eikenprocessierups was er dit jaar vroeg bij. Op 1 april kropen de eerste rupsen al uit het ei. Maar de eerste klachten van de eikenprocessierups heeft dat waarschijnlijk nog niet opgeleverd. We leggen je uit hoe dat kan en wanneer je de eerste overlast van de brandharen dan wel kunt verwachten. 

Kruipen in mei alle processierupsen weer uit het ei? 

Rups vroeg dit jaar

Dit jaar kwam kwamen de eerste eikenprocessierupsen al op 1 april tevoorschijn, zo’n tien dagen eerder dan werd verwacht. Dat kwam door de hoge temperaturen eind maart. Toch was die warmte maar van korte duur en werd het daarna weer een stuk kouder. Hierdoor duurde het langer voordat de rest van de eitjes uitkwamen.

De rupsen die al wel uit waren gekomen, bewogen zich door de kou minder snel dan normaal gesproken. Dat heeft de ontwikkeling vertraagd. Vandaar dat we ondanks de vroege start de eerste klachten van de eikenprocessierups nog niet hebben gemerkt. 

Eerste klachten van de eikenprocessierups

Aan NU.nl legt insectendeskundige Silvia Hellingman uit dat door de afgelopen koude periode de eerste nesten van de rups pas eind mei zichtbaar zullen worden. Dan ontwikkelen de rupsen ook hun brandharen, die vanaf juni voor klachten kunnen zorgen. Als de brandharen van de rups zich verspreiden via de lucht kan dat vervelende gezondheidsklachten opleveren, zoals huiduitslag, jeuk en irritatie aan je ogen en luchtwegen.

Naar verwachting zullen in het zuiden van het land de eerste nesten al in de laatste week van mei zichtbaar worden, en in het noorden van het land begin juni. Zodra de nesten van de rupsen eind mei weer meer opduiken, kan er preventief door gemeenten bestreden worden. Dat kan al voordat de rupsen hun brandharen verspreiden. Zo wordt voorkomen dat deze klachten opleveren. 

Lees ook: Zó verwijder je de haren van de eikenprocessierups van je lijf

Klachten zijn afhankelijk van het weer

Hoeveel last we rond eind mei en begin juni gaan krijgen van de rupsen, hangt af van het weer. Hellingman legt uit dat wanneer het droog en warm is, de rupsen lager in de boom zitten voor beschutting. Als het regenachtig is, zoeken de rupsen liever een hoger plekje op. En hoge nesten hinderen minder mensen.

Voorlopig lijkt het erop dat er voor de eerste helft van mei veel regen op de planning staat. Of het daarna iets warmer gaat worden, en we dus ook meer klachten van rupsen kunnen verwachten, blijft nog even de vraag. 

Bron | NU.nl, Nature Today
Beeld | Getty Images

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina’s puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant