Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rustig, maar ook rellen: zo verliep de eerste avond met de avondklok

zo-verliep-de-eerste-avond-met-de-avondklok.jpg

Op de meeste plekken in Nederland haastten de laatste mensen zich vlak voor 21.00 uur nog snel naar huis en daarna werd het rustig op de straten. Toch verliep de eerste avond met de avondklok niet overal voorspoedig.

Zo werden de eerste bekeuringen al uitgedeeld, gingen demonstranten de straat op, werden rellende jongeren aangehouden en werd zelfs een teststraat in Urk in brand gestoken. 

De eerste avond met de avondklok

In de meeste delen van het land bleef het de eerste avond met de avondklok rustig en was het op veel plekken na 21.00 uur doodstil. In de straten van Utrecht waren het vooral maaltijdbezorgers die nog op straat te zien waren. Ook van het openbaar vervoer werd na de avondklok nog maar weinig gebruik gemaakt en ook op veel snelwegen bleef het zo goed als leeg. Toch zijn er wel een aantal bekeuringen uitgedeeld voor mensen die zonder geldige reden op straat waren. Ook werd er op de A2 bij Zaltbommel een grote controle gehouden, waarbij 45 automobilisten een bekeuring kregen. 

De politie heeft de opdracht gekregen om niet eerst te waarschuwen, maar direct een boete van 95 euro te geven. 

Lees ook: Mantelzorg verlenen tijdens de avondklok? Dít moet je dan regelen

Demonstraties 

In het centrum van Rotterdam deelde de politie tientallen boetes uit toen zo’n vijftig demonstranten de straat op gingen. Zij protesteerden tegen de avondklok. Drie protesteerders werden aangehouden. In Duindorp in Den Haag werden door onbekenden twee camerapalen van de politie vernield. 

Rellende jongeren op straat

Hoewel de eerste avond op veel plekken redelijk rustig verliep, ging het op sommige plaatsen in Nederland toch mis. Zo werd er door tientallen rellende jongeren in het Limburgse Stein geprotesteerd en met vuurwerk gegooid. Uiteindelijk moest de ME ingrijpen. En ook in Urk ging het flink mis. Ook daar werd met vuurwerk en zelfs met stenen naar de politie gegooid en werden politieauto’s vernield. Daarnaast reden er zo’n 100 auto’s toeterend door het haventerrein. Maar het grootste dieptepunt van de avond was wel dat de testlocatie van de GGD in Urk in brand werd gestoken. De politie heeft verschillende mensen aangehouden en bekeurd. 

Boetes en arrestaties

In totaal zijn er tijdens de eerste avond met de avondklok meer dan 3.600 boetes uitgeschreven en 25 aanhoudingen verricht. Volgens de politie had 80 procent van de gecontroleerde mensen een geldige verklaring op zak en bleef het ondanks de arrestaties en boetes overwegend rustig. Zo kwamen er 20 procent minder meldingen binnen bij de politie dan op een normale zaterdagavond.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | RTL Nieuws, NU.nl
Beeld | ANP

ME1

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant