Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mooi initiatief: studenten bellen eenzame ouderen die thuiszitten door corona

eenzame-ouderen-koetjes-kalfjes.jpg

Door de coronamaatregelen zijn verpleeghuizen op slot en worden ouderen niet meer bezocht, voor hun eigen veiligheid. Hierdoor hebben veel ouderen weinig contact met de buitenwereld en voelen ze zich eenzaam. Twee studenten bedachten een oplossing voor deze eenzame ouderen: Koetjes & Kalfjes.

Inmiddels hebben al 900 studenten zich aangemeld.

Het Koetjes & Kalfjes-project

Studenten Leonoor en Rosalie kwamen op het idee door de moeder van Leonoor, die als vrijwilliger bij een zorginstelling werkt. Ze moest het ene na het andere evenement afzeggen, wat betekent dat veel ouderen deze periode alleen in hun huis zitten, zonder contact met de buitenwereld. Hierdoor dreigen ouderen in sociaal isolement te raken. Daar bedachten Leonoor en Rosalie samen iets op. Met het Koetjes & Kalfjes-project koppelen ze een student (kalfje) aan een oudere (koetje), die zo telefonisch lekker over koetjes en kalfjes kunnen babbelen.

Gezamenlijke interesses

Ze koppelen niet zomaar een student en oudere aan elkaar. Ze kijken naar de interesses van beide en proberen op basis daarvan een goede match te maken. Zo werd een geschiedenisstudent gekoppeld aan een vrouw die vroeger in Indonesië woonde. Het tweetal deelde hun liefde voor geschiedenis en konden honderduit praten. “De volgende dag mailde de student enthousiast terug”, vertelt Leonoor. “Ze hebben interessante gesprekken en dat doet mij goed.”

Een gezellig praatje

Het idee is dat de student zo’n drie of vier keer per week een telefoontje pleegt naar de ouder waaraan hij of zij gekoppeld is. Een kleine moeite, maar hartstikke gezellig als je door de coronamaatregelen alleen thuis zit. Zo heb je even een ander praatje, en wat afleiding van al het negatieve nieuws. En voor de studenten ook fijn, want die hebben een stuk minder te doen nu alle scholen en universiteiten gesloten zijn.

Je aanmelden voor Koetjes & Kalfjes

Het project is al een groot succes en meer dan negenhonderd studenten hebben zich aangemeld. Alleen de ouderen bereiken is nog een beetje lastig, omdat alle verzorgingstehuizen dicht zijn. De oprichtsters gaan daarom allerlei tehuizen langs om te flyeren. Je opgeven als student óf oudere kan via de site. Ben of ken jij iemand die wel een wekelijks praatje kan gebruiken? Doe dan mee met dit hartverwarmende initiatief.

Bron | Glamour, Open Rotterdam, Indebuurt.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant