Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Maaike (85) is bijna altijd alleen: ‘Wennen doet het nooit’

close-up-hands-of-helping-hands-elderly-home-care-mother-and-daughter-mental-health-and-elderly-care-concept.jpg

Aandacht voor de eenzaamheid in Nederland blijkt nodig, want veel mensen voelen zich alleen. Tijd om er iets tegen te doen. Maar wát dan?

Margriet samen met de VriendenLoterij

Maaike (85) is bijna altijd alleen

“Ik woon in een klein Gronings dorp. Er gebeurt hier niet zo veel voor ouderen. Ik ga naar jeu de boules, de soos en het koor om onder de mensen te komen. Maar overdag ben ik meestal alleen. Ik was bijna twintig jaar peuterjuf en veel mensen kennen me. Maar er komt bijna niemand op bezoek en ik ga zelf ook nergens heen. Dat heb ik nooit geleerd. Mijn moeder zei altijd: ‘Bij de buren lopen, daar komt niks goeds van.’

Mijn kinderen wonen ver weg. Ik mis ze, net als mijn kleinkinderen. Maar ik ben niet van plan te verhuizen. Ik woon al 62 jaar in dit huis. Mijn man en zijn broers hebben het gebouwd. Mijn man hebben ze er twaalf en een half jaar geleden uit gedragen en dat moeten ze met mij ook maar doen, ooit. Wennen doet het nooit, alleen zijn. Ik kan er wel mee omgaan, maar ik mis een schouder. Een knuffel. Ik noem mezelf niet eenzaam. Ik red me wel. Maar ik zou graag een maatje hebben om samen dingen mee te ondernemen. Naar concerten of zo. Maar ja, daarvoor moet je wel op mensen afstappen. En dat doe ik dus niet. Ik ben te bescheiden. Ik maak weleens een praatje voor mijn huis. Eigenlijk zou ik dan moeten vragen: ‘Wil je een kopje thee?’ Ja, misschien moet ik dat binnenkort maar eens doen.”

In 2018 waren er meer van 5,5 miljoen Nederlanders in Nederland, hiervan voelen meer dan 2,5 miljoen zich eenzaam. Eenzaamheid komt eigenlijk nog teveel voor. Het ontstaat niet van de een op andere dag. Mensen die ouderen worden krijgen te maken met mensen die wegvallen, zijn minder mobiel en willen niet constant mensen lastig vallen. Maar niemand wil eenzaam oud worden.

Help één eenzame oudere aan wekelijks sociaal contact

Het Ouderenfonds zorgt ervoor dat eenzame ouderen zich even niet meer eenzaam voelen. Door middel van uitjes, een belmaatje of een bezoekje. Niemand zou zich eenzaam mogen voelen daarom komen de VriendenLoterij en het Ouderenfonds samen in actie met de VriendenLoterij Prijzenmarathon. Met de opbrengt van de VriendenLoterij Prijzenmarathon financiert het Ouderenfonds projecten waarmee zij ervoor zorgen dat steeds minder ouderen zich eenzaam voelen. Met 1 lot help jij één oudere aan wekelijks sociaal contact.

Als je deelnemer wordt tussen 23 september en 31 oktober van de VriendenLoterij, gaat de helft van je lotprijs ( € 6,87 ) direct naar het Nationaal Ouderenfonds. En zolang je meespeelt, blijft de helft van je maandelijkse inleg bestemd voor het Nationaal Ouderenfonds. Daarnaast maak je ook nog kans op vele mooie prijzen.

Speel mee. Samen winnen we het van de eenzaamheid!

Ook interessant