Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Eenzaam? Onderneem deze stappen!

huiselijk-geweld.png

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Het is net zo’n normale emotie als blijdschap of verdriet. Uit onderzoek van Coalitie Erbij blijkt dat 30% van de Nederlanders zich matig eenzaam voelt, 8% voelt zich zelfs sterk eenzaam. Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Het is moeilijk om van eenzaamheid af te komen. Het is net of de omgeving ruikt dat je naar contact snakt. Dat schrikt af, waardoor het nóg moeilijker wordt om contact te leggen. Deskundigen zijn het erover eens dat het voor iemand die zich eenzaam voelt geen zin heeft om ‘zomaar’ contacten aan te knopen en raden aan om eerst de volgende stappen te ondernemen.

Stap 1

Ga bij jezelf te rade. Weet je waarom je je zo leeg en ongelukkig voelt? Is het een dip of komt het doordat je contact met anderen mist?

Stap 2

Neem de relaties die je hebt eens onder de loep. Wat ontbreekt daaraan. Heb je behoefte aan nieuwe contacten? Of zijn er vriendinnen aan wie je al lang niets hebt laten horen? Bel ze eens op.

Stap 3

Eenzaamheid vraagt om actie, maar wat je onderneemt, moet wel bij je passen. Ga niet in het wilde weg op een cursus of bij een club. De kans is klein dat je dan mensen gaat vinden met wie het klikt.

Stap 4

Zijn er dingen die contact belemmeren? Ben je erg onzeker of verlegen? Of spreek je de taal niet goed? Het is goed om daar eerst wat aan te doen voordat je nieuwe vriendschappen probeert aan te knopen.

M49-CoverMeer tips?

Meer over eenzaamheid kun je lezen in dossier over eenzaamheid in Margriet 49 uit 2014. Dit nummer kun je online nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Als je op zoek bent naar vriendschappen, meld je dan aan bij de Margriet Vriendinnen Facebookgroep.

Ook interessant