Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Eenzaam in de zomer: dit kun je doen

zomer-eenzaam.jpg

Blije mensen op straat, stralend weer buiten. En intussen zit jij met sombere buien in je hoofd. Voor wie last heeft van eenzaamheid, voelt de zomer hetzelfde als de kerstdagen. Een paar adviezen die helpen. Voor als je eenzaam bent of iemand kent die zich eenzaam voelt.

Meer dan één miljoen Nederlanders voelen zich erg eenzaam en één op de drie mensen is matig eenzaam. Dat stelt Sensoor, de landelijke luisterlijn. De organisatie zegt meer telefoontjes dan ooit te krijgen van mensen die deze zomer kampen met eenzaamheid. Er moeten extra vrijwilligers worden ingezet om iedereen een luisterend oor te bieden. Alleen al in de maand juni werden er 1.800 telefoontjes meer beantwoord dan in dezelfde periode vorig jaar.

Zomereenzaamheid

Volgens Sensoor ligt eenzaamheid juist in de zomer op de loer. De medewerkers verwijzen daarbij naar onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Daaruit bleek dat als je weinig zelfvertrouwen hebt of je al eenzaam voelt, de zomerperiode daar nog eens extra nadruk op legt. Hoe dat zit? Familie en vrienden zijn lekker op vakantie, op televisie is tot het nieuwe tv-seizoen weinig leuks te zien, het verenigings- en sportleven liggen stil en overal op straat zijn blije of vakantievierende mensen te zien. Voor wie zich eenzaam voelt, zijn de lange zomerdagen vaak een strijd.

Dit kun je zelf doen om niet bij te pakken neer te zitten

Heb je zelf last van eenzame gevoelens? Monique van Bijsterveld, directeur van Sensoor, geeft op telegraaf.nl deze tips: “Blijf niet hangen in het verleden of de toekomst, geniet van het moment. Als iemand ons belt, vragen we bijvoorbeeld naar zijn of haar lievelingseten. Loop nu naar de supermarkt, ga de spullen ervoor kopen en maak het klaar, zeggen we dan. Waarom zou je jezelf dat niet gunnen vandaag?”

Een van de redenen om je eenzaam te voelen, is het ontbreken van sociale contacten. Denk je dat je de enige bent? Dat is echt niet zo. Veel vrouwen voelen zich zelfs vaak eenzaam. Wellicht helpt dit stappenplan je om weer meer plezier te hebben in je leven. Je kunt ook eens een kijkje nemen op het online vriendinnenplatform van Margriet, daar leg je gemakkelijk contact met leuke vrouwen bij je in de buurt om vriendschap te sluiten en samen gezellige dingen te doen. 

Als je zomereenzaamheid signaleert

Vermoed je dat iemand eenzaam is deze zomer? En wil je diegene een luisterend oor bieden? Dan kun je bijvoorbeeld dit doen: op de site van Sensoor geeft psycholoog Wouter Stuivenwold,  beleidsmedewerker bij de organisatie, tekst en uitleg: “Het gevoel dat je wordt gezien, gehoord en erkend door een ander is een basisbehoefte van de mens.” Zijn luistertip: “Heb oprechte interesse in iemands verhaal, zonder te oordelen. Leef je in hun situatie in. En luister tussen de regels door. Iemand hoeft niet hardop uit te spreken wat hij denkt of voelt, maar kan het wel indirect op een andere manier uiten. Het is de kunst om dat te horen.” Deze vijf gouden tips om te luisteren helpen je verder.

Word aanpakker in plaats van toeschouwer: stuur eens een kaartje, vraag iemand op de barbecue, op de koffie of voor een wandelingetje, trakteer op een ijsje of ga samen op pad. Het is trouwens niet altijd even makkelijk om op iemand af te stappen. Zo maak je contact met iemand die eenzaam is.

Behoefte aan een luisterend oor? Of wil je die juist bieden aan anderen? Kijk op sensoor.nl voor verdere informatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant