Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een vaccinatiebewijs maken voor evenementen? Zo doe je dat

african-american-woman-using-phone-in-downtown.jpg

Vanaf vandaag is het eindelijk mogelijk: je kunt in de CoronaCheck-app je eigen vaccinatiebewijs maken. Dat is nu vooral handig als je naar evenementen gaat waar dit bewijs voor nodig is, maar vanaf 1 juli kun je de app óók gebruiken om een Europees reisbewijs te maken.

Best handig om aan te maken dus, zo’n vaccinatiebewijs. We leggen uit hoe je dat doet.

Vaccinatiebewijs maken

1. De CoronaCheck-app downloaden

Stap één is om de gratis CoronaCheck-app te downloaden op je telefoon. Dit kun je makkelijk, snel en veilig doen in de App store of Google Play Store. Heb je geen telefoon waar een App Store of Google Play Store op zit? Maak je toegangsbewijs dan op de coronacheck-website, je krijgt je toegangsbewijs dan als pdf-bestand.

2. Je bewijs ophalen

Heb je de app gedownload? Dan is de volgende stap om je bewijs op te halen. Doordat CoronaCheck samen met de systemen van het RIVM en de GGD werkt, is het alleen mogelijk om met je DigiD in te loggen. Ben je gevaccineerd door de GGD? Dan kun je makelijk die gegevens in de app laden. Ben je gevaccineerd door je huisarts? Dan kan het zijn dat dit voor jou nog niet mogelijk is, deze gegevens moeten in verband met jouw privacy namelijk handmatig ingevoerd worden.

Als je nog niet gevaccineerd bent, kun je je ook laten testen om toegang te krijgen tot evenementen via Testenvoortoegang.nl. Als je negatief bent getest kun je de code die je krijgt invoeren in de app, je toegangsbewijs verschijnt dan vanzelf. Vanaf 1 juli kun je je bij de GGD ook gratis laten testen voor reizen binnen de EU.

3. Je toegangsbewijs

Als in de app duidelijk is dat je twee vaccinaties (of één Janssen-vaccinatie), een recente negatieve test of corona hebt gehad, krijg je twee persoonlijke QR-codes. Één voor gebruik binnen Nederland en één voor gebruik binnen de EU. In de app staat duidelijk aangegeven welke QR-code waarvoor bestemd is.

Bij een controle van je vaccinatie – bijvoorbeeld tijdens een reis naar het buitenland – wordt de juiste QR-code gescand, degene die je controleert krijgt wat gegevens te zien en zal naar je identiteitsbewijs vragen. Als alles in orde is kun je eindelijk weer van een welverdiende vakantie of een gezellig feestje genieten.

Bron | NOS, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant