Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Één jaar coronavirus in Nederland: dit is er allemaal gebeurd

overzicht-van-een-jaar-coronavirus-in-nederland.jpg

Vandaag, op zaterdag 27 februari 2021, is het precies één jaar geleden dat de eerste officiële coronabesmetting in Nederland werd gemeld. Velen van ons hadden toen niet verwacht dat het coronavirus zo’n grote rol in ons leven zou krijgen. Maar na die eerste besmetting liepen de aantallen op, werden de ic’s steeds voller en gingen we in maart onze eerste lockdown in.

Hoewel het vaccineren inmiddels is begonnen, hebben we een jaar later nog steeds dagelijks met het coronavirus in Nederland te maken. Dit is een overzicht van wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Wetenschappers stellen zelfs dat het coronavirus nooit meer weg zal gaan. 

Één jaar coronavirus in Nederland

Precies één jaar geleden was de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland nog hét nieuws van de dag. Inmiddels zijn we haast niet anders gewend dan dat het over het virus gaat. Ook hebben velen van ons het nieuwe normaal met thuiswerken, afstand houden en mondkapjes al geaccepteerd. In een terugblik op de besmettingscijfers van afgelopen jaar zijn er in totaal tot vrijdag 26 februari 1.079.122 positieve coronatesten afgenomen.

Maar nog meer dan dat aantal mensen heeft corona gehad. In het begin van de crisis werd door een schaarste aan testen namelijk alleen op risicogroepen en zorgpersoneel getest. Pas sinds juni 2020 werd het mogelijk voor alle mensen met klachten om zich te laten testen. Sinds december 2020 is het ook toegestaan om zonder klachten te testen

Sterfgevallen door corona

In het afgelopen jaar is het coronavirus veel mensen ook fataal geworden. In totaal zijn er 15.503 coronadoden geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, want ziekenhuizen, huisartsen en zorginstellingen zijn niet verplicht het overlijden als gevolg van corona te melden. Aan het begin van de coronacrisis werden de dodencijfers vaak nog dagelijks vermeld, maar tegenwoordig zie je meestal alleen nog de besmettingsaantallen voorbijkomen.

Toch sterven er dagelijks nog zo’n zestig tot negentig mensen aan corona. Het eerste officiële slachtoffer van het coronavirus in Nederland was een 86-jarige man uit Oud-Beijerland. 

Het coronavirus zal nooit meer weggaan

Coronamaatregelen, lockdowns, vaccins en een avondklok: de hele wereld heeft het er inmiddels al een jaar druk mee om het coronavirus uit te bannen. Maar volgens sommige betrokken wetenschappers gaat dit virus helemaal niet meer weg. Aan NOS leggen zij uit dat de ziekte endemisch wordt, waardoor we ermee zullen moeten leren leven, net zoals met andere virussen.

Microbioloog Marc Bonten legt aan NOS uit dat het virus wereldwijd zal blijven circuleren en dus ook zal blijven terugkomen. Volgens viroloog Ann Vossen is steriele immuniteit, waarbij het lichaam door een afweerreactie het virus niet in het lichaam laat, zeer onwaarschijnlijk. 

De ernst van het coronavirus kan volgens microbioloog Paul Savelkoul mogelijk wel afnemen richting een normaal luchtwegvirus. Ook kan het gaan lijken op het normale griepvirus. Al kan dit volgens epidemioloog Alma Tostmann mogelijk wel elk jaar of om de paar jaar opnieuw oplaaien. 

Lees ook: Zó veel ziekenhuisopnames zijn volgens het RIVM voorkomen door de lockdown

Vaccineren

Inmiddels zijn we in Nederland druk bezig met vaccineren en zijn er in totaal al 1.169.302 prikken gezet. Dat betekent niet dat er ook al zo veel mensen zijn gevaccineerd. De vaccins die worden toegediend bestaan uit twee prikken. Als het coronavirus een jaarlijks terugkerend virus blijft, dan zou het volgens viroloog Menno de Jong goed zijn om voorafgaande aan het virusseizoen risicogroepen in de toekomst te vaccineren, net zoals de griepprik.

Maar veel is nog onduidelijk. Zo is het bijvoorbeeld nog niet bekend hoe lang de coronavaccins precies beschermen tegen de ziekte, waardoor het niet te zeggen is of jaarlijks opnieuw inenten of een soort herhaalprik nodig zal zijn. 

Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning legt aan NOS wel uit dat het zaak blijft om vaccins te blijven doorontwikkelen vanwege genetische veranderingen van het virus. Volgens de wetenschappers zal, indien het coronavirus blijft, de vaccinatie voor bepaalde groepen ook moeten worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. 

Zorg aanpassen op corona 

Een jaar geleden kampte Nederland nog met een dreigend tekort aan ic-bedden en nam de druk op de zorg en in de ziekenhuizen enorm toe. Coronapatiënten werden naar andere landen overgebracht, de ic-bedden werden opgeschaald naar 2.400 plekken en de coronaregels werden aangescherpt. Mocht het coronavirus een terugkerend virus worden, dan is volgens sommige van de wetenschappers nodig de infectieziekte- en ic-bedden permanent uit te breiden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws, NRC, AD, NU.nl, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant