Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat niet alle zonnebrandsprays met factor 30 goed werken tegen verbranding. Waar moet je op letten als je zonnebrandcrème- of spray koopt? Wij leggen het je uit.
De Consumentenbond beoordeelde de bescherming tegen uv A-straling (Aging) en uv B-straling (Burning), het gebruiksgemak en het etiket van vijftien zonnebrandsprays. Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.
Bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal zorgden specifieke allergenen en/of hormoonverstorende stoffen voor een lager testoordeel. De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test.
“Je kunt niet blind vertrouwen op de factor op de verpakking”
“Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid,” zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond.
De Consumentenbond deed in 2017 onderzoek naar vijftien zonnebrandcrèmes. Toen bleken drie producten ook niet de beloofde SPF30 (Sun Protection Factor) te bieden. Dit waren producten van Clinique, Clarins en de inmiddels niet meer verkrijgbare crème van Europrofit.
Waar moet je op letten als je zonnebrandcrème koopt?
Veel mensen denken dat zonnebrandcrème onbeperkt houdbaar is. Dat is echt een misverstand. Ondanks dat de crème die je twee jaar geleden hebt gekocht er misschien nog goed uitziet, hoeft dat niet te beteken dat hij nog optimaal beschermt tegen de zon. Dit komt door de moleculen die erin zitten. Na een tijdje vallen die uit elkaar, waardoor het uv-filter zijn werkzaamheid verliest en uv-licht niet meer goed kan worden geabsorbeerd.
Het verschilt overigens per zonnebrandcrème hoe lang die houdbaar is. Dit kun je achterhalen door op de tube of de fles te zoeken naar een symbool van een geopend potje met daarin een getal en de letter M. Zo betekent bijvoorbeeld 12M dat je een product tot 12 maanden na opening kunt gebruiken.
Maar hoe zit het dan met die tube die je vorig jaar hebt gekocht? Uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat zonnebrandcrème ook na ruim een jaar je huid nog beschermt. Mits je deze goed afgesloten bewaart in een droge ruimte op kamertemperatuur. En – hoe ironisch – er mag geen zonlicht bij komen.
Waarom zonbescherming zo belangrijk is
Waarom is smeren zo belangrijk? Te veel blootstelling aan de zon veroorzaakt DNA-schade in je huidcellen. Dat zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. Denk hierbij aan verlies van elastine en collageen. Het gevolg hiervan zijn rimpels, ouderdomsvlekken (pigmentvlekken), couperose, en ook een verhoogd risico op huidkanker. Wie wil zonnen doet er dus goed aan elk jaar te investeren in verse zonnebrandcrème, en ook voor dagelijks gebruik een gezichtscrème of foundation te gebruiken met SPF.
Meer dan alleen zonbescherming
De naam zonbescherming dekt lang niet de lading waar het de werking van dit product betreft. Het mooie is, dat deze je huid beschermt tegen álle schadelijke invloeden van buitenaf, dus niet alleen tegen zonnestralen. Denk hierbij aan uitlaatgassen, sigarettenrook maar bijvoorbeeld ook tegen het onttrekken van vocht onder invloed van weersomstandigheden of de lage luchtvochtigheid op je werk. De conclusie: weer of geen weer, gebruik dus altijd een goede zonbescherming. Het liefst met een SPF30 of SPF50.
Het verschil tussen filters
Wanneer je de zon in gaat, kun je kiezen voor zonbescherming met verschillende soorten filters. Maar wat is wat? Huidspecialist Van Ilse (lees: geen lastige beauty-termen) legt uit. De voor- en nadelen van chemische en fysische filters én wat het precies doet op een rijtje:
1. Chemische filters
Dit moet je weten over de werking:
absorbeert uv-straling
wordt makkelijk opgenomen door de huid en laat geen witte waas achter
werkzaam een halfuur na het aanbrengen
als je een hele gevoelige huid hebt wordt er eerder een fysische filter geadviseerd
Staat op je tube of potje gezichtscrème de volgende ingrediënten geschreven, dan bevat het zonproduct een chemische filter:
oxybenzone
octyl methoxycinnamate
octocrylene
avobenzone
2. Fysische filters
Dit moet je weten over de werking:
weerkaatst uv-straling
legt een laagje over de huid waardoor de huid iets kan glimmen
werkt direct na het aanbrengen
doordat de fysische filter niet in de huid trekt is de kans op huidirritatie klein. Zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid
hierdoor verwijder je hem ook makkelijk van de huid bij wrijven over de huid of transpireren. Het is daarom erg belangrijk om deze filter regelmatig aan te brengen
Staan op je tube of potje gezichtscrème de volgende ingrediënten geschreven, dan bevat het zonproduct een fysische filter:
titaniumoxide
zinkoxide
Nog 7 nuttige weetjes
Er bestaat geen zonnebrand met een factor die je huid de hele dag beschermt. Vooral blíjven smeren dus, ook als je factor 50 gebruikt!
En ook al smeer je je goed in, er komt altijd een klein beetje uv-straling door de SPF.
Voor de beste bescherming van je huid breng je de SPF elk anderhalf à twee uur opnieuw aan.
Soms worden fysische en chemische filters ook samengevoegd in een zonnebrandproduct.
Een goede crème met SPF beschermt niet alleen tegen uv-straling, maar ook tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen) en het onttrekken van vocht. Dit proces vertraagt ook de afbraak van collageen (volume in het gezicht, voorkomt dus verslapping van de huid), pigmentvorming en couperose. Met andere woorden, een super anti-ageing product!
Een halve theelepel SPF is al voldoende voor je gezicht.
Tip: gebruik geen spray maar een crème. Zo weet je zeker dat je huid voldoende wordt beschermd.
Zit je nog in dubio en weet je niet precies welk product het beste bij je huid past? Laat je dan altijd adviseren door een huidspecialist.
Bronnen | consumentenbond.nl, nu.nl, vanilse.com en nieuwsblad.be
Foto | iStock