Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dwalen je gedachten vaak af? Vervelend misschien, maar wél nuttig

lady-walking-on-sandy-beach-in-sunset-leaving-footprints-behind.jpg

Ga lekker zitten en denk aan niets. Moeilijk? Veel mensen zullen herkennen dat het lastig is je hoofd helemaal ‘uit te zetten’. En dat is niet erg, zeggen wetenschappers. 

Je bent een klusje aan het doen en plotseling merk je dat je gedachten flink afdwalen. Dit kan voor mensen een nerveus gevoel opleveren, want je moet nog zo veel dingen doen en onthouden. Maar is het eigenlijk erg dat dit gebeurt of is er een goede reden voor? Claudia Hammond, van BBC Radio 4, vraagt het aan professor Charles Fernyhough en neurowetenschapper Daniel Margulies.

Je hersens werken altijd

Ja, dat je gedachten afdwalen heeft een goede reden: het is van belang voor het geheugen, het begrijpen van gebeurtenissen uit het verleden en voor het nadenken over de toekomst, zegt Fernyhough. Ook speelt het een rol in het onderhouden van onze relaties, social gardening noemt hij dat, vertaald; sociaal tuinieren. Je denkt namelijk na over je relaties met geliefden, wat voor problemen er zijn en hoe je contacten integreert in je eigen leven. Dit zijn allemaal dingen die je doet als je eigenlijk ‘niks’ aan het doen bent. Je hersens doen het voor je.

Als je het afdwalen van je gedachten toelaat, kan dit je volgens Fernyhough helpen uit te rusten. Je kunt je dan heel even afsluiten van de drukte van de dag en alles wat je nog moet doen. Je geeft je hersens de kans je gedachten te ordenen. Bij sommige mensen gaat het een stap verder. Merk je dat je gespannen raakt van het niet los kunnen laten van gedachten? Schrijf alles waar je je zorgen om maakt van je af en probeer deze oefening eens. Op een ander moment kun je vervolgens actief over oplossingen nadenken.

Onbekend terrein

Als je ‘niks’ doet, zijn je hersens actiever dan wanneer je een taak uitvoert. Dat is al eerder onderzocht. Wát er allemaal in je hoofd gebeurt tijdens ruststand is onbekend. Toch gebruiken je hersens ongeveer twintig procent van je energie, wat suggereert dat er veel activiteit is. Neurowetenschapper Daniel Margulies wil hier verder onderzoek naar doen. Een deel van de activiteit bestaat volgens hem uit het leren van het verleden en voorbereiden op de toekomt. Bijvoorbeeld de gedachte die je kunt hebben wanneer je in een vliegtuig stapt, ‘wat als deze neerstort?’. Hoe naar dit ook klinkt, het is heel goed mogelijk dat je hierover al hebt nagedacht. Je kunt deze functie van je hersens niet stopzetten. Dat moeten we ook niet willen. Stel je eens voor dat je hersens dit niet zouden kunnen. Je gedachten krijgen dan geen ‘plekje’, waardoor je waarschijnlijk enorm onrustig zou worden.

verdwalen2

Bron: bbc.co.uk

Dit vind je misschien ook interessant:

Bekijk ook:

 

 

Ook interessant