Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dure PCR-testen maken vakantie bijna onbetaalbaar: ‘Gezin met drie kinderen is 750 euro kwijt’

dure-pcr-testen-maken-vakantie-bijna-onbetaalbaar-margriet.jpg

Mensen die dit jaar nog op vakantie willen gaan, zullen diep in hun buidel moeten tasten. Niet alleen de prijzen van tickets en accommodaties zijn flink gestegen, maar ook de prijzen van een commerciële PCR-test gaan door het dak.

Op dit moment is het nog zo dat reizigers in Nederland alleen een commerciële PCR-test kunnen doen als ze op vakantie willen. Deze testen worden aangeboden dor bijvoorbeeld zakenlui die soms hoge prijzen rekenen, zo schrijft de Telegraaf.

‘Kwart van vakantiebudget kwijt aan PCR-testen’

Hoewel de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van mening is dat dat de kwaliteit van de commerciële testen ‘over het algemeen goed tot voldoende goed’ zijn, maken experts zich zorgen. Uit een rondgang van de Telegraaf blijkt dat de PCR-testen worden aangeboden door onder andere vuurwerkhandelaren, poffertjesbakkers, glaszetters en horecaondernemers. En die vragen flinke bedragen voor de testen: een gemiddeld huishouden zou er al snel een kwart van hun vakantiebudget aan kwijt zijn. Zo is een gezin met drie kinderen bij sommige aanbieders in totaal 750 euro kwijt aan de testen.

Lees ook: Kun je een positieve testuitslag krijgen door het coronavaccin?

‘Iedereen kan zo’n bedrijf beginnen’

Dit zijn natuurlijk flinke bedragen, maar helaas zijn er op dit moment nog geen andere opties. Het is namelijk nog niet mogelijk om een niet-commerciële PCR-test te doen. “Het reizen naar het buitenland is een vrijwillige keuze, daarom is het nu niet mogelijk om bij de GGD’en een ’Covid-vrij’ verklaring te krijgen,”  zo legt een GGD-woordvoerder uit. Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie bij het UMCG, is kritisch op de commerciële test-aanbieders. “Ik heb grote bedenkingen of alle commerciële clubs de regels wel volgen. Iedereen kan zo’n bedrijf beginnen. De een draagt een cowboyhoed, de ander een indianenveer”, aldus Niesters.

Twijfels over bekwaamheid testpersoneel

Daarnaast twijfelt Niesters ook of het testpersoneel wel bekwaam genoeg is. “Er moet een arts eindverantwoordelijk zijn, maar wie garandeert dat die arts daadwerkelijk betrokken is bij het dagelijkse proces?” De IGJ blijft echter volhouden dat er geen sprake is van misstanden. “Mensen kunnen zich bij ons melden als ze risico’s zien voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Als het nodig is, handhaven we natuurlijk. Op basis van signalen. En eigenlijk gaat het over het algemeen goed,” stelt een woordvoerder.

Bron | Telegraaf, Zeelandnet
Beeld | Getty

Ook interessant