Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Duizenden mensen in ons land hebben last van brommende toon

brommende-toon.jpg

Heb jij regelmatig last van hinderlijke bromtonen, die gepaard gaan met hoofdpijn, slaapproblemen of concentratieproblemen? Dan ben je niet de enige: maar liefst duizenden mensen in ons land kampen namelijk met precies dezelfde problemen.

Via een enquête van de NOS en de regionale omroepen kwamen de afgelopen maanden 3500 meldingen binnen van mensen die zeggen last te hebben van de dreunende tonen. Ook de Stichting Laagfrequent Geluid ontving 650 klachten.

Niet kunnen werken

De stichting roept de overheid dan ook op om systematisch onderzoek naar bromtonen te stimuleren en te coördineren. Klachten zoals hoofdpijn en slaapproblemen zijn natuurlijk al vervelend, maar voor sommige mensen zijn de bromtonen zelfs zó erg dat ze niet meer in staat zijn om te werken.

Lees ook: hoe oud zijn jouw oren? Check het met deze gehoortest

Niet serieus genomen

Volgens de NOS voelen veel mensen zich niet serieus genomen, en maakt het feit dat ze niet weten waardoor het gebrom of de trillingen veroorzaakt worden het nog moeilijker verteerbaar.

Wat is laagfrequent geluid?

Laagfrequent geluid (LFg) is geluid met een frequentie beneden 100 Hertz; geluid onder 20 Hertz (infrasoon geluid) is niet te horen, maar wel te voelen als druk op de oren. Mensen die LFg waarnemen, omschrijven het vaak als ‘het gedreun van een draaiende wastrommel’ of als het gedempte geluid van een dieselmotor. Sommige mensen geven aan dat ze het geluid meer voelen dan horen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant