Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog voor de kerst duidelijkheid over coronavaccin van Pfizer in Nederland

voor-kerst-duidelijkheid-over-pfizer-coronavaccin-in-nederland.jpg

Als alles goed gaat, weten we al voor de kerst of het Pfizer-coronavaccin goedgekeurd wordt in Europa. Dan zullen we dus ook weten of deze vaccinatie in Nederland ingezet wordt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil al op 21 december een besluit nemen over de toelating van het eerste vaccin in de Europese Unie.

De planning was eerder dat dit besluit voor 29 december zou komen. De coronavaccinatie van Pfizer en BioNTech is het vaccin dat nu al gebruikt wordt in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Pfizer-coronavaccin

Begin december vroeg farmaceutisch bedrijf Pfizer voorwaardelijke toelating aan van hun coronavaccin, binnen Europa. Dit zorgt ervoor dat een vaccin of geneesmiddel door het EMA goedgekeurd kan worden, op basis van minder uitgebreide gegevens dan normaal. Omdat er veel afhangt van de coronavaccinaties, wordt er sneller gehandeld dan anders. Het Pfizer-coronavaccin is wel uitgebreid getest en blijkt volgens de resultaten effectief te zijn. Toch is dit een sneller proces dan bij andere vaccinaties of medicijnen.

Lees ook:
Wat blijft open en wat gaat dicht? Dít zijn de regels van de nieuwe lockdown

EMA

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is de belangrijkste organisatie als het gaat om advies rondom vaccins en andere medicatie in Europa. Hoewel de Europese Commissie het laatste woord heeft over de toelating van het Pfizer-coronavaccin, binnen de Europese Unie, is de kans groot dat ze het zwaarwegende advies van de EMA volgen. Er hangt dus veel van de goedkeuring af, want na groen licht van de EMA zal het besluit van de Europese Commissie snel volgen.

Vaccinaties in Nederland

Pfizer laat in een reactie weten dat het vaccin eerder geleverd kan worden, als de EMA het vaccin eerder goedkeurt. Wat dit betekent voor de vaccinatiecampagne in Nederland, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Volksgezondheid zoekt dat nu uit. Ook is nog niet zeker of dit betekent dat er al in 2020 gevaccineerd kan worden. In eerste instantie krijgt Nederland 507.000 doseringen van het Pfizer-coronavaccin, voldoende voor zo’n 250.000 zorgmedewerkers van verpleeg- en gehandicapteninstellingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant