Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze Nederlandse stad krijgt binnenkort app om drukte te meten

rotterdam-lanceert-druktemeter-app-spotr.jpg

Een ‘veilig’ rondje door de stad als alle drukte is geweken, lege winkelstraten of een wijntje op een verlaten terras? Binnenkort is het mogelijk. De gemeente Rotterdam lanceert namelijk een speciale druktemeter-app. 

Zo weet je precies op welk moment je ergens wel en niet wil zijn. 

Rotterdam lanceert druktemeter-app SpotR

Om zowel de bewoners als bezoekers op een veilige manier door en rond de stad te kunnen leiden, en ondanks de coronamaatregelen de ondernemers draaiende te houden, lanceert de gemeente Rotterdam de druktemeter-app. Deze krijgt de naam SpotR. Dat laat wethouder van economie Barbara Kathmann weten. Met deze app kunnen gebruikers zien waar het op dat moment druk is in de stad en wanneer het waarschijnlijk weer rustiger zal worden. Ook worden er bij drukte alternatieve locaties aangegeven.  

Anonieme gegevens via Buienradar

De komende maanden wordt de SpotR-app eerst getest door een aantal gebruikers en vanaf oktober moet de app gebruiksklaar zijn voor alle inwoners en bezoekers van Rotterdam. De druktemeter-app die Rotterdam lanceert werkt met anonieme locatiegegevens die afkomstig zijn van mensen die de app Buienradar gebruiken. Dit werkt uiteraard alleen bij de mensen die in de Buienradar-app toestemming hebben gegeven om hun anonieme locatiegegevens te delen. Elk kwartier ververst de SpotR-app de informatie. Volgens de gemeente Rotterdam worden er geen persoonsgegevens van de gebruikers opgeslagen. 

Lees ook: Hoe werkt de corona-app precies? 6 vragen over CoronaMelder

Andere druktemeters 

Ook de steden Utrecht en Breda maken al gebruik van een druktemeter-app. Deze druktemeters werken niet met locatiegegevens, maar met waarnemingen. Zo geven buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op vaste tijdstippen op bepaalde locaties aan hoe druk het is. 

Strengere mondkapjesplicht

De afgelopen tijd was regio Rotterdam-Rijnmond een van de grootste coronabrandhaarden en nam het aantal besmettingen in flink tempo toe. Daarom geldt in drukke delen van het centrum van Rotterdam een mondkapjesplicht. Hier wordt sinds afgelopen weekend strenger op gehandhaafd. Dit in combinatie met de toekomstige druktemeter-app moet ervoor zorgen dat je binnenkort veilig kunt winkelen of een terrasje kunt pakken in en rond Rotterdam. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Metronieuws, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant