Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Drukke trein vermijden? NS heeft nu déze coronaproof functie

met-deze-nieuwe-coronaproof-functie-vermijd-je-een-drukke-trein.jpg

Wil je binnenkort met de trein reizen, maar ben je huiverig in verband met corona? NS heeft daar nu een handige oplossing voor, waardoor je drukte in de trein kunt vermijden.

Het is al een poosje verplicht om in de trein een mondkapje te dragen. Maar een nieuwe functie in de app geeft jou misschien een veiliger gevoel en een geruster hart als je nu in de trein zit.

Bang voor de trein door corona

Treinen zijn nu al leger dan ooit, door het advies om in verband met het coronavirus zo veel mogelijk thuis te werken. “Toch weten we uit onderzoek dat er nu reizigers zijn die uit angst voor drukte een ander vervoersmiddel kiezen, terwijl reizen met de trein op een veilige en comfortabele manier kan”, vertelt NS-directielid Tjalling Smit.

Reis aanmelden via Treinwijzer

Met de nieuwe Treinwijzer hoopt NS reizigers te kunnen geruststellen. Vanaf vandaag, woensdag 11 november 2020, kun je je reis een dag tot een minuut van tevoren aanmelden via de NS-app of -site. Je klikt op ‘treinreis aanmelden’ en vervolgens moet je je inloggen met je NS-account. Als je je beoogde treinreis vervolgens invoert, ontvang je een advies op maat over de verwachte drukte in de trein.

Treinwijzer_NS trein corona

Drukke trein mijden

Hoe druk het naar verwachting is in de trein die jij wilt pakken, zie je aan de hand van poppetjes: één poppetje betekent dat het in die trein op het tijdstip van jouw keuze meestal rustig is. Drie poppetjes betekenen dat de trein die je wilt pakken meestal aardig vol zit. Bij laatstgenoemde kun je met oog op corona dus het best een andere trein kiezen. En hoe meer mensen hun treinreis aanmelden, hoe beter de functie de daadwerkelijke drukte kan gaan voorspellen.

Lees ook:
Dit is het meest vieze plekje in het openbaar vervoer

Zorg in de trein

Als je thuis kunt werken, blijft dat het best. De NS wil mensen dan ook niet aansporen om nu vaker ‘voor de lol’ de trein weer te pakken. Maar sommige mensen móéten er wel op uit, zoals zorgmedewerkers en mantelzorgers. “We houden ons aan het advies van de overheid. Het aanmelden is bedoeld om mensen die per spoor moeten reizen, zoals mantelzorgers, dat zo gerust mogelijk te laten doen”, legt Smit uit aan het AD.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NS, AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant