Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huisartsenposten hebben het ongekend druk: ‘Alleen bellen bij spoed’

druk-bij-huisartsenposten.jpg

Veel mensen sloegen vorig jaar hun bezoekjes aan de huisarts vanwege corona liever even over. Maar nu we weer steeds meer teruggaan naar ons normale leven, neemt ook de drukte bij de huisartsen weer toe. Wachttijden lopen soms op tot maar liefst een uur. Omdat het zo ongekend druk is, trekken huisartsenposten nu aan de bel. 

Ook het spoednummer wordt de laatste tijd te vaak gebruikt voor niet-spoedgevallen. 

Ongekend druk bij huisartsenposten 

Volgens huisartsenposten en de koepelorganisatie eerstelijnszorg InEen, is het ‘ongekend druk’ op locaties door het hele land. Huisartsenposten zijn bedoeld voor zorg buiten de openingstijden van huisartsenpraktijken. Als je bijvoorbeeld in het weekend dringende zorg nodig hebt van een huisarts, dan kun je naar een huisartsenpost bellen. Echter merken de huisartsenposten nu dat opvallend veel mensen bellen die helemaal geen spoed hebben, en met klachten komen die eigenlijk ook tot na het weekend kunnen wachten. Door die drukte bij de huisartsenposten liep de wachttijd vorig weekend op tot een uur en verdubbelde het aantal telefoontjes. 

Alleen bellen bij spoed

Door die lange wachttijden bellen mensen ook vaker naar het spoednummer. En ook dat is niet de bedoeling, want daardoor kunnen mensen die écht acute zorg nodig hebben de post niet bereiken. En dat kan weer voor onveilige situaties zorgen. Om dit soort problemen dit weekend en komende weekenden, te voorkomen roepen huisartsenposten op om echt alleen te bellen bij spoed en anders tot na het weekend te wachten. Daarnaast adviseren ze om eerst op thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl te kijken, om informatie en advies over je klacht te vinden. 

Lees ook:
5 symptomen waarbij je direct naar de dokter moet

Irritaties bij bellers 

Daarnaast ontstaat er volgens de koepelorganisatie InEen vaak irritatie bij bellers als hun klachten door een huisartsenpost niet als urgent genoeg worden gezien. Daarom roepen huisartsenposten en InEen ook op om mensen aan de telefoon en op de huisartsenpost met respect te behandelen. 

Minder coronamaatregelen, meer vragen 

Dat het zo ongekend druk is bij huisartsenposten en dat de telefoon roodgloeiend staat voor vragen, lijkt volgens InEen-bestuurslid Corine van Geffen te komen door de combinatie van minder coronamaatregelen, meer mensen die naar buiten gaan en meer sporten. Daarnaast wordt er ook veel gebeld over coronavaccinaties, maar daarvoor kan de huisartsenpost je alleen naar de GGD doorverwijzen.  

Bron | NOS, LINDA
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant