Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je niet gek moet opkijken als er straks overal druivenschillen op straat liggen

druivenschillen.jpg

Het zou zomaar kunnen dat de strooiwagens in Nederland binnenkort geen zout meer gaan strooien, maar druivenschillen. Druiven blijken namelijk hét ideale strooigoed te zijn als het sneeuwt of vriest.

Druivenschillen zijn beter voor het milieu, minder schadelijk voor de wegen en het doet sneeuw en ijs ook nog eens sneller smelten, zo ontdekten wetenschappers van de Washington State University (WSU).

Onherstelbare schade

Volgens Traffic Technology Today bevatten de meeste strooimiddelen chemicaliën en chloriden, die corrosief zijn voor metalen, asfalt en beton. Corrosief betekent dat een stof andere stoffen waarmee hij in contact komt kan vernietigen of onherstelbaar kan beschadigen. Daarnaast vormen ze ook nog eens een risico voor dieren en planten die in het water leven.

Lees ook: 5 tips voor als je de weg op moet bij gladheid 

Druivenschillen beter alternatief

Gelukkig kwam het team van WSU erachter dat er een veel beter alternatief is om mee te strooien. Een extract op basis van druivenextracten en ander landbouwafval kan door chemische degradatie en natuurlijke gisting het ijs namelijk véél sneller laten smelten. Daarnaast veroorzaakt het ook nog eens aanzienlijk minder schade aan beton en asfalt en levert het minder risico’s op voor nabijgelegen grond- en oppervlaktewater.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

 

Ook interessant