Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Droomanalyse: ‘Mijn vader bungelde half boven het trapgat’

droomanalyse.jpg

Elke week verklaart dromendeskundige en psychologe Ada de Boer een bijzondere droom van een lezeres. Deze week: Coby Knop, die een week geleden over haar overleden vader droomde.

Coby: “In mijn droom sliep ik in het oude huis van de oma van mijn vaders kant, die 21 jaar geleden is gestorven. Ik werd wakker naast mijn man, stapte uit bed en liep naar de overloop. Daar lag mijn vader, nu veertien jaar geleden gestorven, op een strijkplank, half bungelend boven het trapgat. Naast hem stonden wat spulletjes en een éénpersoonsledikant dat nog niet in elkaar was gemonteerd. Ik kwam dichterbij en er liep een traan over zijn wang. Ik zei: “Och pap, dit verdien je toch niet!” Ik heb samen met mijn man het ledikant in elkaar gezet en mijn pa daarop gelegd. Huilend als een kind heb ik hem  mijn armen genomen en getroost. Ik heb mijn pa nog een kus gegeven. “Dankjewel, mijn kind,” zei hij, “veel beter zo.”
Daarna werd ik verdrietig wakker en heb ik nog twee dagen huilbuien gehad. Waarschijnlijk is het verwerking, maar misschien heeft het meer te betekenen?”

Ada: “Je hebt denk ik veel van je vader gehouden. En hoewel hij veertien jaar geleden is gestorven, lijkt het erop dat je zijn dood nog niet echt volledig hebt verwerkt. Deze droom laat zien dat er iets is wat je in de weg zit om je rouwproces volledig te doorleven.
Zorgen voor een ouder
In de droom zorg jij voor je vader.  Een kind dat voor een ouder zorgt, is een beetje de omgekeerde wereld. Hoe ging dat vroeger toen je nog een kind of tiener was? Misschien had je ook toen het gevoel dat je ervoor moest zorgen dat je vader zich goed voelde. Probeer je eens te herinneren hoe het voor je was. Vaak is zo’n beroep van een van de ouders op de kinderen onbewust, maar toch voelt een kind dat perfect aan en omdat het van vader of moeder houdt, neemt het die zorg onbewust toch op zich.
Het huis zegt veel
Je droom speelt zich af in het huis van je oma, de moeder van je vader. Die plek is veelzeggend.  Ik zou me kunnen voorstellen dat je vader zich niet altijd zo goed heeft gevoeld bij zijn moeder. De associatie bij een strijkplank is: gestreken worden, in  model gestreken, niet jezelf mogen zijn. En dan het ledikant waarin je vader niet kan slapen omdat het uit elkaar ligt… Slapen heeft te maken met je veilig kunnen voelen, je kunnen overgeven. Blijkbaar ontbreekt dat gevoel.  Dit kan iets zeggen over wat je onbewust hebt gevoeld bij je vader, maar daarnaast zegt het misschien ook iets over jezelf.
Wees liefdevol voor jezelf
Je zorgt liefdevol voor je vader in je droom. Ik denk dat het een goed idee zou kunnen zijn om net zo liefdevol voor jezelf te zorgen, omdat je soms nog heel verdrietig bent over je vader.”

Wil je weten wat jouw droom betekent? Vraag het Ada!ada de boer

Droom je vaak hetzelfde of had je een vreemde droom en wil je weten wat deze betekent? Stuur dan een mail waarin je je droom goed toelicht naar redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Dromen’ en misschien vertelt Ada volgende week zondag op Margriet.nl wel wat jouw droom betekent.

Meer over dromen

Meer informatie over dromen en dromenuitleg vind je op droomnet.nl en nachtmerrietherapie.nl, de websites van psychologe en dromendeskundige Ada de Boer.

Lees ook > Wat dromen ons vertellen

Ook interessant