Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Droomanalyse: ‘Ik blijf kauwgom uit mijn mond trekken’

droomanalyse.jpg

Elke week verklaart dromendeskundige en psychologe Ada de Boer een bijzondere of bizarre droom van een lezeres. Deze week: Hennie, die vaak droomt dat ze iets uit haar navel en mond trekt waar geen einde aan komt.

Hennie: “Ik heb steeds een terugkerende droom waar drie dingen in voorkomen: ik voel aan mijn navel en daar zit iets in. Ik wil het eruit halen en dan komt er iets uit wat op ijzerdraad lijkt. Ik ga trekken en blijf trekken, want er komt geen eind aan! Ook zit er iets in mijn mond, een soort kauwgom. Ik ga dan ook trekken en op een gegeven moment heb ik een hele bal in mijn hand. Tegen degene die bij mij is, zeg ik er iets over, maar daar wordt totaal niet op gereageerd. Tot slot sta ik aan een tafel en komen mijn benen van de grond, zodat ik horizontaal aan de tafel hang. Omdat het mijzelf niet lukt om weer terug te komen, moet iemand anders mijn benen naar de grond drukken.”

Ada: “Een terugkerende droom is altijd de moeite waard om aandacht aan te besteden. Ze zeggen weleens dat de droom blijft terugkomen tot je de boodschap hebt begrepen…
Onbelangrijk gevoel?
Degene met wie je bent (wie?) reageert totaal niet. Terwijl er toch wel het een en ander met je gebeurt. Je lijkt niet echt belangrijk te zijn voor die persoon. Als het om iemand gaat die je kent: herken je dat van hem of haar? Of meer algemeen, dat je het gevoel hebt dat mensen niet in voor jou belangrijke dingen geïnteresseerd zijn of lijken?
IJzerdraad: geblokkeerde emoties
IJzerdraad uit je navel trekken: je buik is als het ware het centrum van leven en vitaliteit. IJzerdraad is puntig, hard, geen levend materiaal. Alsof je vitaliteit of emoties niet echt stromen. Misschien zijn bij jou sommige emoties wat geblokkeerd; ze zijn er wel, maar je vindt het moeilijk je er echt van bewust te zijn.
Kaugwom: moeite om te uiten
Kauwgum uit je mond trekken: het komt niet spontaan uit je mond, je moet het eruit trekken. Misschien komen de woorden soms ook niet spontaan uit je mond en vind je het moeilijk je te uiten, of vind je het in elk geval moeilijk je te uiten over dingen die echt belangrijk voor je zijn. Misschien omdat je ervaart dat er niet echt op wordt gereageerd of dat het niet van belang lijkt voor anderen. En misschien neem je het zelf ook niet altijd voldoende serieus.
Benen niet op de grond
Als ik het goed lees, lijkt het alsof je het niet aangenaam vindt dat je benen van de grond komen. Alsof je niet voldoende stevig met beide voeten op de grond staat. Maar je voelt je onmachtig die voeten zélf weer op de grond te zetten. Interessante vraag: wie drukt jouw benen weer naar de grond? Iemand die je kent of een droomfiguur? In het eerste geval is dat misschien iemand die je ook overdag kan helpen met de voeten op de grond te staan. En als het een droomfiguur is, bekijk dan goed wat voor iemand dat is; wat is zijn of haar krachtige eigenschap? Dat kan je iets vertellen over je eigen innerlijke kracht om te ‘aarden’. Onbekende mensen in dromen symboliseren meestal een kwaliteit of kracht in jezelf die in potentie aanwezig is, maar nog niet helemaal is ontwikkeld.

Mijn advies: neem jezelf echt serieus in wat je belangrijk vindt om te uiten en te delen met anderen!”

ada de boerWil je weten wat jouw droom betekent? Vraag het Ada!

Droom je vaak hetzelfde of had je een vreemde droom en wil je weten wat deze betekent? Stuur dan een mail waarin je je droom goed toelicht naar redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Dromen’ en misschien vertelt Ada volgende week zondag op Margriet.nl wel wat jouw droom betekent.

Meer over dromen

Meer informatie over dromen en dromenuitleg vind je op droomnet.nl en nachtmerrietherapie.nl, de websites van psychologe en dromendeskundige Ada de Boer.

 

Lees ook > Wat dromen ons vertellen

Lees ook > Waarom we dromen over seks

Ook interessant